Volgens de Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich is er zeker ruimte voor gesprekken over thema’s als vrouwelijke diakens in de Kerk. Die gesprekken moeten volgens hem wel als een “oprechte dialoog” gevoerd worden: anders komt de eenheid van de wereldkerk in gevaar.
Bij het bespreken van hete hangijzers zoals vrouwen in de Kerk moet er niet “gelobbyd” worden, vindt de Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich, generaal rapporteur van de synode over synodaliteit. “Lobbyen is geen onderdeel van de kerkcultuur en zou dat ook niet moeten zijn. We hebben andere middelen, zoals gebed, discussie en luisteren naar elkaar.”
Sinds de synode over synodaliteit, het wereldwijde bezinningsproces in de Kerk, in 2021 begon, is de kwestie van de rol van vrouwen een van de meest besproken onderwerpen geweest. Over het algemeen is men het erover eens dat vrouwen meer verantwoordelijkheden mogen krijgen, maar hoe dat eruit zou moeten zien, is de grote vraag.
Een deel van de katholieken vindt dat het mogelijk moet zijn voor vrouwen om tot permanent diaken of priester te worden gewijd. Nu kunnen alleen mannen die rollen vervullen. Veel tegenstanders vinden dat macht in de Kerk niet aan een wijding verbonden zou moeten zijn.
In de aanloop naar de slotsessie van het synodale proces, die van 2 tot 27 oktober in Rome zal plaatsvinden, is het onderwerp grotendeels buiten het officiële werkdocument gelaten. In plaats daarvan behandelt een theologische werkgroep het heikele thema.
Over deze werkgroep is nauwelijks iets bekend. Het Vaticaan houdt geheim wie er deel van uitmaken en wat er precies besproken wordt. Over het algemeen wordt aangenomen dat de werkgroep onderzoek doet naar de mogelijkheden om de diaken- en priesterwijding voor vrouwen te onderzoeken.
Als het gaat om de kwestie van vrouwen, vindt kardinaal Hollerich dat de Kerk “zich moet inzetten voor een zeer oprechte dialoog, omdat de situatie niet in alle continenten hetzelfde is”. Hollerich ziet dat vooral in West-Europa wordt opgeroepen om vrouwen toe te laten tot het gewijde ambt, maar dat de discussie in andere werelddelen veel minder aanwezig is.
“Dit is geen verandering die de Kerk gemakkelijk kan doorvoeren”, legt hij uit. Een uitzonderingspositie voor West-Europa op dit vlak lijkt hem onverstandig: “Dat zou de Kerk verscheuren.”
Gezien de zeer uiteenlopende standpunten over de kwestie is een “open dialoog” de enige manier om het thema aan te pakken, denkt kardinaal Hollerich. “Niet om de ander van mijn standpunt te overtuigen, maar om in die dialoog te zoeken naar wat de Heilige Geest ons wil zeggen over de toekomst van de Kerk.”
Hoewel discussies in de Kerk er gepolariseerd aan toe kunnen gaan, is Hollerich ervan overtuigd dat de dialoog die hij schetst mogelijk is. Daarvan heeft hij tijdens het synodale proces genoeg bewijzen gezien.
“Binnen het synodale proces heb je natuurlijk mensen die heel verschillend tegen thema’s aankijken, maar iedereen zet zich in voor een echte dialoog, ook door middel van de methode van het gesprek in de Geest”, zegt hij. Die gespreksmethode, waarbij er veel ruimte is voor het overwegen van de woorden van een gesprekspartner, wordt tijdens de synode gebruikt. “Het is heel belangrijk om die methode te volgen, in plaats van te lobbyen.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.