fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Luxemburgse kardinaal Hollerich wordt rapporteur voor de bisschoppensynode 2023

KN Redactie 9 juli 2021
image
Kardinaal Jean-Claude Hollerich op 11 juni 2021. Foto: CNS photo - Vatican Media

Paus Franciscus heeft de Luxemburgse kardinaal en voorzitter van de Europese bisschoppen Jean-Claude Hollerich SJ gekozen om te dienen als zogenoemde ‘relator-generaal’, de belangrijkste rapporteur van de synode van de bisschoppen over synodaliteit.

De benoeming van kardinaal en jezuïet Jean-Claude Hollerich (62) werd op donderdag 8 juli door het Vaticaan bekendgemaakt.

Schets en verslaglegging

Als relator-generaal zal Hollerich verantwoordelijk zijn voor de verslaglegging van de vergaderingen en het eindrapport. Ook zal hij voor aanvang van de vergaderingen een uitgebreide schets geven van het thema van de synode. Verder zal hij de toespraken van synodeleden samenvatten, voordat er wordt begonnen met concrete voorstellen voor de paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Synodeproces

Het thema dat de paus voor de volgende synode heeft gekozen is: “Voor een synodale kerk: communie, participatie en missie.”

De paus zal op 9 en 10 oktober van dit jaar het synodeproces formeel openen in het Vaticaan. De bisschop van elk bisdom overal ter wereld zal het proces op 17 oktober in zijn eigen bisdom openen. De paus hoopt op een breed overleg op diocesaan, nationaal en regionaal niveau.

De diocesane fase duurt tot april 2022. Het zal een consultatie met lokale katholieken omvatten die een voorbereidend document en een vragenlijst bespreken. In oktober 2023 zullen de slotzittingen van de synode in Rome plaatsvinden.

Pauselijke waardering

Hollerich werd in 2018 tot voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) gekozen en is sinds 2011 aartsbisschop van Luxemburg. In 2019 werd hij door de paus tot kardinaal benoemd. Een benoeming tot relator-generaal wordt gezien als een teken van pauselijke waardering.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kort nadat het Vaticaan zijn benoeming aankondigde, plaatste kardinaal Hollerich een kort bericht op zijn Twitter-account waarin hij zijn dank betuigde aan paus Franciscus.

“Dank u, Heilige Vader”, (Grazie, Santo Padre!) twitterde de kardinaal in het Italiaans.

(Bronnen: Catholic News Service en Catholic News Agency)