<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Nederlandse afvaardiging ‘continentale fase’ synode bekend

Peter Doorakkers 2 februari 2023
image
Paus Franciscus leidt een ontmoeting met vertegenwoordigers van bisschoppenconferenties van over de hele wereld in het Vaticaan op 9 oktober 2021. Naast hem staat de Maltese kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de bisschoppensynode. Foto: CNS - Paus Haring

De Nederlandse afvaardiging voor de ‘continentale fase’ van het wereldwijde synodale proces is bekend gemaakt. Die fase begint komende zondag voor Europa en loopt tot en met 12 februari.

Voor Nederland gaan vier mensen naar de bijeenkomst in Praag, meldt de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) op haar website.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Naast de voorzitter van de bisschoppenconferentie, mgr. Hans van den Hende, en hoogleraar theologie Monique van Dijk-Groeneboer, zijn dit dominicaan Richard Steenvoorde en Lisette van Oordt, beleidsmedewerkster van de dominicanessen van Voorschoten.

Reacties

In Praag wordt gesproken over het werkdocument Vergroot de ruimte van uw tent, dat in oktober vorig jaar verscheen. Dat werd aan bisschoppen wereldwijd verstuurd die er opnieuw met mensen over in gesprek zijn gegaan.

Iedere afvaardiging geeft een korte presentatie. Zij doen dit mede op basis van de reacties op het werkdocument.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In Nederland werden die reacties onder meer verzameld door het bisdom Den Bosch, het Netwerk Katholieke Vrouwen en de KNR. De drie samen kregen in drie weken in totaal “enkele tientallen reacties binnen van diverse individuen en groepen uit de Kerk”, meldt het bisdom Den Bosch op zijn website.

‘Heikele kwesties’

Uit die reacties sprak een gevoel van erkenning “juist omdat heikele kwesties niet alleen in Nederland blijken te spelen”. Dat betreft volgens de deelnemers onder meer zaken als de positie van vrouwen, lhbti’ers en hertrouwd gescheiden katholieken.

De belangrijkste vervolgvraag is volgens de mensen die reageerden hoe men in een geseculariseerde samenleving “geloofwaardig en gastvrij kerk kan zijn”. Ook zou er gefocust moeten worden op het bereiken van jongeren en migrantengelovigen.

Geen weet van synodaal proces

Volgens de drie betrokken organisaties spreekt er een “grote betrokkenheid en verlangen om bij te dragen aan het synodale proces” uit de reacties.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tegelijk beseft men “dat menig gelovige nog niet of nauwelijks weet heeft van het synodaal proces. En dat er onder de gelovigen weerstand leeft”, volgens de organisaties omdat “ze zien geen heil in een breed proces waarin alle mensen van goede wil  een stem hebben”.

Synode in Rome

De ‘continentale fase’ is de volgende stap in het synodale proces dat paus Franciscus voor de wereldkerk heeft afgekondigd. Het proces mondt uit in de bisschoppensynode over synodaliteit, die in twee etappes in Rome gehouden wordt. De eerste ervan wordt in oktober van dit jaar gehouden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.