fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

‘Niet gehaast te werk gaan’: paus verlengt synodaal proces met extra bijeenkomst

Courtney Mares - CNA 17 oktober 2022
image
Paus Franciscus leidt een ontmoeting met vertegenwoordigers van bisschoppenconferenties van over de hele wereld in het Vaticaan op 9 oktober 2021. Naast hem staat de Maltese kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de Bisschoppensynode. Foto: CNS - Paus Haring

Paus Franciscus heeft aangekondigd dat de synode over synodaliteit wordt verlengd tot 2024. Ook zullen de bisschoppen twee keer in Rome bijeenkomen in plaats van een keer. Volgens de paus komt extra tijd het proces ten goede.

In zijn angelustoespraak van afgelopen zondag legde hij uit dat hij deze beslissing neemt “om een meer ontspannen periode van onderscheiding te hebben”.

Tot volle wasdom

“De vruchten van het lopende synodale proces zijn talrijk, maar om ze tot volle wasdom te laten komen, moeten we niet gehaast te werk gaan”, zei de paus.

“Ik vertrouw erop dat deze beslissing het begrip van synodaliteit als een opbouwende dimensie van de Kerk zal bevorderen. Ook zal het iedereen helpen om het te beleven als de reis van broeders en zusters die de vreugde van het Evangelie verkondigen”, zei hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De twee zittingen van de zestiende Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode zullen plaatsvinden van 4 tot 29 oktober 2023 en in oktober 2024. Bisschoppen van over de hele wereld zullen dan samenkomen om een raadgevend document te bespreken en voor te bereiden.

Verschillende fases

Paus Franciscus lanceerde in oktober 2021 de synode over synodaliteit, waarbij alle katholieken wereldwijd werden aangemoedigd om in hun lokale bisdommen van gedachten te wisselen over de rol van de Kerk en samen te luisteren naar wat de Heilige Geest hen hierover zegt. Het proces werd in verschillende fases opgedeeld.

De zogenoemde diocesane luisterfase werd volgens het secretariaat-generaal van de bisschoppensynode afgesloten met de deelname van 112 van de 114 katholieke bisschoppenconferenties van overal ter wereld,.

Continentale synode

De tweede fase – de continentale fase – duurt van september 2022 tot maart 2023. In deze fase zullen continentale synodale vergaderingen worden bijeengeroepen.

https://www.kn.nl/donaties/

Het Gerenaal Secretariaat van de Bisschoppensynode beschrijft deze continentale vergaderingen als een bijeenkomst om “de gemaakte reis opnieuw te lezen en het luisteren en de onderscheiding voort te zetten […] in overeenstemming met de sociaal-culturele bijzonderheden van hun respectieve regio’s.”

Een speciaal document zal leidend zijn voor de besprekingen over de continentale fase. Het document zal naar verwachting eind deze maand of begin november worden gepubliceerd en wordt opgesteld door de synodeleiding, de adviescommissie en een groep van ongeveer twintig “experts”.

Tweede bijeenkomst

De laatste fase – de universele fase – begint met de zestiende Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode in het Vaticaan in oktober 2023 met het thema: Voor een synodale kerk: communie, participatie, missie. Hier wil de paus dus meer tijd voor creëren. Een vervolgbijeenkomst hierop staat nu voor oktober 2024 gepland.