<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Op naar Rome: slotdocument continentale fase nu ook in het Nederlands vertaald

Selinde van Dijk-Kroesbergen 31 mei 2023
image
De continentale fase van de synode over synodaliteit vond in Europa in februari plaats. Het slotdocument dat naar aanleiding van die bijeenkomst is geschreven, is nu ook in het Nederlands vertaald. Foto: Raad van de Europese Bisschoppenconferenties

De Nederlandse vertaling van het slotdocument van de Europese continentale synodefase is verschenen. De bijeenkomst vond begin februari in Praag plaats en was ter voorbereiding op de bisschoppensynode die dit najaar in Rome gehouden wordt.

De synode over synodaliteit 2021-2024 startte in oktober 2021 met een diocesane luisterfase in alle bisdommen overal ter wereld. De paus, die deze synode initieerde, hoopt dat alle gelovigen door dit proces hun verantwoordelijkheid nemen voor de Kerk van morgen.

Praag

Na de diocesane luisterfase kwamen alle 39 bisschoppenconferenties uit Europa samen om hun bevindingen te bespreken en om naar elkaar te luisteren. Namens de Nederlandse kerkprovincie waren bisschop Hans van den Hende, Richard Steenvoorde, Lisette van Oordt en Monique van Dijk-Groeneboer aanwezig.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na afloop van de bijeenkomsten in Praag bleven de voorzitters van de bisschoppenconferenties nog achter om samen een slotverklaring op te stellen. Hierin schreven ze dat het proces “een ten diepste spirituele en werkelijk synodale ervaring” was.

De slotverklaring is nu door de projectgroep Luisterend op weg in het Nederlands beschikbaar gesteld.

Overigens meldden verschillende deelnemers dat de visies over de Kerk in Europa nogal verschilden. Volgens Beate Gilles, secretaris-generaal van de Duitse bisschoppenconferentie, openbaarden zich vooral tussen afgevaardigden uit Oost- en West-Europese landen breuklijnen.

Synode

De Bisschoppensynode zal in twee delen gehouden worden. De eerste zal in oktober 2023 in Rome plaatsvinden. Hulpbisschop Ted Hoogenboom zal namens de Nederlandse bisschoppenconferentie hieraan deelnemen.

https://www.kn.nl/donaties/

In juni zal een werkdocument vrijgegeven worden ter voorbereiding op de synode.

Dat hiermee het werk voor de ‘gewone’ katholieken erop zit, is niet de bedoeling. Gelovigen overal ter wereld blijven uitgenodigd om verder te helpen bij het ontwikkelen van een luisterende Kerk. In maart startten in de Konferentie Nederlandse Religieuzen, het Netwerk Katholieke Vrouwen en het bisdom van ’s-Hertogenbosch daarom het initiatief ‘Luisterend op weg’.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.