<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

‘Open en kwetsbaar’: Nederlandse afvaardiging positief over synodebijeenkomst – maar waar zijn de jongeren?

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 februari 2023
image
De vergaderzaal in Praag waar de continentale fase van het synodale proces plaatsvindt. Foto: Dominicanen - Richard Steenvoorde

Een week lang reflecteren zo’n 200 deelnemers van de continentale synodefase in Praag over de situatie van de Kerk in hun land. Ze luisteren naar elkaar en bezinnen zich. Het is een “opbouwende en inspirerende ervaring”, vindt de Nederlandse delegatie. Maar de jonge generatie is in Praag onvindbaar.

Van 6 tot en met 12 februari nemen alle voorzitters van de 39 Europese bisschoppenconferenties samen met een delegatie van enkele personen deel aan de bijeenkomst die in Praag plaatsvindt ter voorbereiding op de bisschoppensynode over synodaliteit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Katholiek Nieuwsblad sprak woensdag met twee afgevaardigden van de Nederlandse Kerkprovincie – Richard Steenvoorde en Lisette van Oordt – over hun ervaringen tot nu toe.

Jongeren ontbreken

“Het volk van Gods Kerk is hier in totaliteit bijeen”, zegt Van Oordt, die beleidsmedewerkster bestuur van de dominicanessen van Voorschoten is. Ze doelt hierbij op het feit dat de aanwezige deelnemers een goede afspiegeling zijn van alle mensen binnen, en zelfs ook buiten de Kerk. Mannen, vrouwen, bisschoppen, priesters, leken en religieuzen, mensen aan de rand van de Kerk of zelfs ongelovig. Ze zijn er allemaal.

“Jongeren zoeken meer dan ooit een plek om bij te horen. Velen lijden aan depressies en eenzaamheid, en niemand kijkt echt naar ze om en luistert naar hen.”
- Monique van Dijk-Groeneboer

Nou ja, bijna allemaal dan; “de jongeren ontbreken, en dat is behoorlijk voelbaar”, zegt dominicaan Richard Steenvoorde, die de vertegenwoordiging qua leeftijd duidelijk geen goede afspiegeling vindt.

Dat zal zeker wel praktische redenen hebben. Jongeren zijn vaak druk met hun studie en hebben binnen Europa op andere momenten vakantie, denkt Steenvoorde. Toch is het juist de groep waarvan Kerken in veel Europese landen er moeite mee hebben om hen ‘erbij te houden’.

Vrouwen

Ook in de korte plenaire presentatie die hoogleraar theologie Monique van Dijk-Groeneboer maandag gaf, benadrukte ze de noodzaak om aandacht voor jongeren te hebben.

“Jongeren zoeken meer dan ooit een plek om bij te horen. Velen lijden aan depressies en eenzaamheid, en niemand kijkt echt naar ze om en luistert naar hen. Jonge mensen zijn echter nú in de Kerk, niet alleen in de toekomst.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Toch zijn het niet eens de jongeren, maar met name de vrouwen die volgens Steenvoorde in alle landen duidelijk een punt van extra aandacht zijn. “Alleen over de manier hoe de Kerk hier invulling aan kan geven zijn de meningen erg verschillend. De een heeft het over de mogelijkheid vrouwen te wijden, de ander over meer vrouwen in bestuurlijke functies en voor een derde is meer respect voor vrouwen al voldoende.”

Andere accenten

En zo legt ieder land zijn accent anders. Daar waar de laatste tijd grote misbruikschandalen boven water komen, is dat een groot onderwerp. In landen waar de laatste tijd jongeren massaal afhaken, wordt dat een speerpunt, legt de dominicaan uit.

“Wat alle landen gemeen hebben, is dat ze allemaal bij de Kerk willen horen. We willen allemaal één lichaam van Christus zijn. En als er wonden zijn, dan lijden we er allemaal aan.”

Geen oplossingen

De deelnemers voeren iedere dag gesprekken over één van de drie vragen die het Vaticaanse Secretariaat van de Bisschoppensynode voor deze continentale fase aanreikte. De afgevaardigden per land doen elk met een andere deelgroep mee. “We delen, luisteren en verzamelen”, legt Van Oordt uit. Na iedere presentatie is er kort tijd voor stilte en gebed. Ze vindt het een “verrijkend en verdiepend” proces.

“Veel problemen lossen we morgen niet op. Maar in onze openheid en kwetsbaarheid bespreken waar we moeite mee hebben of wat volgens ons niet gaat, dat vind ik al een groot winstpunt.”
- Richard Steenvoorde

Oplossingen hoeven we niet te verwachten. “We brengen bij elkaar wat er speelt in onze Kerk op het Europese continent. Maar deze samenvattingen zijn geen uitkomsten”, zegt Steenvoorde. “Veel problemen lossen we morgen niet op. Maar in onze openheid en kwetsbaarheid bespreken waar we moeite mee hebben of wat volgens ons niet gaat, dat vind ik al een groot winstpunt.”

‘We zijn er voor iedereen’

Steenvoorde gaat verder: “Uiteindelijk is de grootste drive voor dit synodale proces onze missionaire opdracht. We zijn allemaal gedoopt en gezonden. Hoe kunnen we missionaire zijn in al onze gebrokenheid?”

https://www.kn.nl/donaties/

Hij vindt het “een mooie ervaring om weer focus te krijgen en ons af te vragen waarom we hier ook alweer zitten.”

De dominicaan weet het antwoord wel: “We zijn er voor iedereen. Ik geloof dat het bij het laatste oordeel maar om een ding gaat: waar is je broeder en waar is je zuster?”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.