<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Paus onderstreept: slotdocument synode valt onder pauselijk leergezag

Justin McLellan - CNS 26 november 2024
image
Paus Franciscus tijdens de slotsessie van de bisschoppensynode over synodaliteit op 26 oktober. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus benadrukt de centrale rol van de synode in de katholieke Kerk en zegt dat het nu aan de lokale kerken is om de voorstellen uit het slotdocument van de bisschoppensynode over synodaliteit te accepteren en te implementeren.

Het door de paus goedgekeurde slotdocument van de synode “maakt deel uit van het gewone leergezag van de opvolger van Petrus, en als zodanig vraag ik dat het wordt geaccepteerd”, zo schrijft de paus in een op 25 november door het Vaticaan gepubliceerde notitie.

Prioriteiten

“Lokale kerken en kerkelijke organisaties worden nu opgeroepen om in verschillende contexten de gezaghebbende aanwijzingen in het document ten uitvoer te brengen, door middel van de processen van onderscheiding en besluitvorming waarin het kerkrecht en het document zelf voorzien”, schreef hij bijna een maand na de sluiting van de synode.

Het slotdocument schetste belangrijke prioriteiten voor de Kerk, waaronder een grotere participatie van leken door middel van nieuwe bedieningen en aangepaste bestuursstructuren, meer transparantie en verantwoording onder kerkleiders en het creëren van ruimte voor voorheen gemarginaliseerde groepen.

Geen exhortatie

Nadat de leden van de synode hadden gestemd om het slotdocument goed te keuren, kondigde paus Franciscus aan dat hij niet de gebruikelijke apostolische exhortatie zou schrijven na de synode, maar in plaats daarvan het document aan de hele Kerk zou aanbieden voor implementatie.

https://www.kn.nl/synode/

Met uitzondering van de eerste synoden die werden bijeengeroepen door Paulus VI in 1967 en 1971, werden alle gewone vergaderingen van de bisschoppensynode gevolgd door een exhortatie van de paus over de thema’s en discussies van de synode.

Verplichtend voor lokale kerken

In zijn notitie verduidelijkte paus Franciscus dat hoewel het document “niet strikt normatief” is en moet worden aangepast aan de context waarin het wordt toegepast, het nog steeds “lokale kerken verplicht om keuzes te maken die consistent zijn met wat is aangegeven” in het document.

Hij benadrukte ook dat er tijd nodig is om kerkbrede kwesties aan te pakken, zoals die welke zijn toegewezen aan de tien studiegroepen die hij in het voorjaar heeft ingesteld om kwesties te onderzoeken die tijdens de synode naar voren zijn gekomen, waaronder vrouwelijk diaconaat, seminarieonderwijs, relaties tussen bisschoppen en religieuze gemeenschappen en de rol van nuntius. De paus zei dat er mogelijk meer groepen zullen worden opgericht.

‘Meer geïncultureerde oplossingen’

De afsluiting van de algemene vergadering van de bisschoppensynode “betekent niet het einde van het synodale proces”, schreef hij.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De paus citeerde zijn exhortatie Amoris Laetitia uit 2016, over het huwelijk en het gezinsleven, en schreef dat “niet alle leerstellige, morele of pastorale discussies moeten worden opgelost door interventies van het leergezag”, maar dat de bisschoppen van elk land of elke regio “meer geïncultureerde oplossingen” kunnen zoeken voor kwesties die te maken hebben met lokale tradities en uitdagingen.

Implementatiefase

Paus Franciscus gaf ook aan dat tijdens de ad limina-bezoeken van de bisschoppen aan Rome, elke bisschop zal worden gevraagd om te bespreken welke keuzes zijn gemaakt in zijn lokale Kerk met betrekking tot wat is aangegeven in het slotdocument van de synode, nadenkend over de uitdagingen en de vruchten.

Ondertussen, zei hij, zullen het secretariaat van de synode en de verschillende divisies van de Romeinse Curie worden belast met het toezicht op de “implementatiefase” van het synodale pad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.