<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Spaanse bisschoppen: ‘Betrokkenheid jongeren bij Kerk en synodaal proces neemt af’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 februari 2023
image
Gelovigen in de kathedraal van Toledo op 16 juni 2022. De Spaanse bisschoppen melden in hun synthese voor de continentale fase dat steeds minder jongeren participeren in het synodale proces en in het kerkelijk leven. Foto: CNS - Isabel Infantes, Reuters

Ook al zien de Spaanse bisschoppen dat synodaliteit zich binnen de Kerk ontwikkelt, eenvoudig vinden ze het synodale proces niet: de voorbereiding op de continentale fase vinden ze “kort” en de “participatie van met name jongeren” was lager dan tijdens de luisterfase die vorig jaar plaatsvond.

De Spaanse bisschoppenconferentie presenteerde onlangs de synthese voor de Europese continentale fase van de synode over synodaliteit, meldt persbureau CNA. Dit rapport zal worden gebruikt bij het opstellen van het definitieve document dat de Spaanse bisschoppen naar de continentale vergadering zullen meenemen.

Kerk op bedevaart

Synodaliteit ontwikkelt zich in de Kerk, “die in Spanje op bedevaart is”, schrijven de bisschoppen. Het kerkelijk overleg “draagt bij aan de bewustmaking van de gemeenschappelijke waardigheid van alle gedoopten en tot versterking van het idee van een Kerk die zich inzet in de context van de secularisatie”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarbij is men het belang van oecumene en interreligieuze dialoog meer gaan inzien, evenals de rol die gezinswerk zou moeten spelen.

Polarisaties

Aan de andere kant merken de bisschoppen op dat “dezelfde bestaande polarisaties in de samenleving zich ook binnen de Kerk manifesteren”: verscheidenheid versus eenheid, traditie versus vernieuwing of piramidale organisatie versus synodale organisatie.

De bisschoppen benadrukken ook dat dit synodale proces niet “de oplossing is voor de problemen die de Kerk heeft” maar “een gave van de Heilige Geest” die “voortdurende persoonlijke bekering” vereist.

Spanningen en verschillen

Ook stellen de prelaten houdingen van “scepticisme, angst en zelfs afwijzing” tijdens het synodale proces door zowel leken als geestelijken vast.

https://www.kn.nl/donaties/

Ontmoetingen met specifieke groepen of mensen met verschillende ideeën verlopen soms stroef. De synthese noemt hierbij specifiek de armen, gemarginaliseerden en mensen met een handicap of met “een niet-traditionele familiesituatie”.

Andere spanningen die de bisschoppen duidelijk benadrukken zijn de misbruikschandalen en “de schaarse deelname van jongeren aan het synodale proces en aan het kerkelijk leven”.

Veranderen en vernieuwen

De bisschoppen voelen zich uitgedaagd om “naar hen [jongeren] te leren luisteren” en de manier te veranderen waarop het Evangelie wordt gecommuniceerd; een manier “die creatief, begrijpelijk en inclusief moet zijn en moet leiden tot een dialoog tussen de generaties”.

Het document bevat ook de oproep tot meer liturgische vorming en de oproep om “de relatie tussen de liturgie en het leven te tonen” door “een vernieuwing van vormen en taal”.

Onderscheiding

Verdere onderwerpen voor onderscheiding tijdens het synodale proces zijn volgens de bisschoppen het bevorderen van gastvrijheid in de gemeenschappen, gelovigen medeverantwoordelijk maken door klerikalisme tegen te gaan en de erkenning van de rol van de vrouw in de Kerk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bovendien wijzen de bisschoppen op de integratie en participatie van jongeren, waardoor de vorming dynamischer wordt en de “dialoog met de wereld en de cultuur, met andere religieuze denominaties en met niet-gelovigen” wordt bevorderd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.