De tweede sessie van de bisschoppensynode, die 368 bisschoppen, priesters, religieuzen en leken naar het Vaticaan zal brengen, zal beginnen met het vragen om vergeving voor verschillende zonden, zoals misbruik, oorlog en geweld tegen vrouwen.
Net als voor de zitting van vorig jaar, zullen de deelnemers aan de synode over synodaliteit twee dagen op retraite gaan voordat ze aan het werk gaan. Die periode van bezinning zal 1 oktober eindigen met een boeteviering voorgegaan door paus Franciscus in de Sint-Pietersbasiliek, zo kondigde het Vaticaan aan.
In de liturgie wordt ruimte gemaakt voor de getuigenissen van drie mensen: één die geleden heeft onder de zonde van misbruik, één onder de zonde van oorlog en de derde onder de zonde van onverschilligheid voor de benarde toestand van migranten, aldus het Vaticaan.
“Het doel is niet om de zonden van anderen aan te klagen”, aldus de op 16 september gepubliceerde Vaticaanse verklaring, “maar om zichzelf te erkennen als lid van een groep mensen die, door nalatigheid of actie, de oorzaak worden van lijden en verantwoordelijk zijn voor het kwaad dat wordt toegebracht aan onschuldige en weerloze mensen.”
Volgens het Vaticaan zullen de zonden die beleden worden omvatten: zonden tegen de vrede; zonden tegen de schepping, zonden tegen inheemse bevolkingen en migranten; de zonde van misbruik; zonden tegen vrouwen, familie en jeugd; de zonde van “het gebruiken van de leer als stenen om mee te gooien”; zonden tegen armoede; en zonden tegen de synodaliteit of het gebrek aan luisteren en gemeenschap.
De liturgie staat open voor iedereen, maar is specifiek gericht op jongeren, omdat het “de innerlijke blik van de Kerk richt op de gezichten van nieuwe generaties”, aldus het Vaticaan.
“Het zullen inderdaad de jongeren zijn die in de Basiliek aanwezig zijn en die het teken zullen ontvangen dat de toekomst van de Kerk aan hen is, en dat het verzoek om vergeving de eerste stap is van een geloofsvolle en missionaire geloofwaardigheid die hersteld moet worden.”
De meeste deelnemers zullen dezelfde zijn als die aan de eerste vergadering, die in oktober 2023 werd gehouden. Er zijn 25 veranderingen aangebracht om verschillende redenen, zoals gezondheidsproblemen.
Wie gaan er vanuit de Lage Landen naar Rome?
De lijst van deelnemers uit Nederland en België is ongewijzigd ten aanzien van de vorige sessie in oktober 2023. Namens Nederland gaat opnieuw hulpbisschop Ted Hoogenboom naar de synode. Ook de in Duitsland werkzame Nederlandse hoogleraar Myriam Wijlens neemt weer deel, als expert. Zij is ook lid van het secretariaat van de synode. Vanuit België is wederom hulpbisschop Koen Vanhoutte van Mechelen-Brussel afgevaardigd. Kardinaal Jozef De Kesel, emeritus-aartsbisschop van Mechelen-Brussel, neemt deel op uitnodiging van de paus. Verder nemen vanuit België theologen Alphonse Borras en Geert De Cubber en pastoraal werkster Claire Jonard deel. |
Van de 368 stemgerechtigde leden zijn er 96 – iets meer dan een kwart – geen bisschop. Het aantal vertegenwoordigers van andere christelijke gemeenschappen die zonder stemrecht deelnemen aan de synode is gestegen van 12 naar 16.
Ook bevestigde het Vaticaan dat sommige van de meer controversiële punten die eerder naar voren zijn gebracht, waaronder de wijding van vrouwen tot het diaconaat, geen onderwerp van discussie zullen zijn tijdens de bijeenkomst.
Eerder dit jaar kondigde het Vaticaan aan dat paus Franciscus studiegroepen had opgericht om deze kwesties te onderzoeken en in 2025 verslag aan hem uit te brengen. Deze groepen zullen een voortgangsrapport delen met de synodeleden aan het begin van de vergadering in oktober.
Nieuw tijdens de slotsessie van dit jaar is dat vier openbare ‘theologisch-pastorale fora’ georganiseerd worden rond verschillende onderwerpen voor een dieper begrip van de synodaliteit. De fora, die in Rome worden gehouden en open zijn voor het publiek, zijn getiteld: ‘Volk van God als subject van de zending’; ‘De rol en het gezag van de bisschop in een synodale Kerk’; ‘De wederzijdse relatie lokale Kerk-universele Kerk’; en ‘De uitoefening van het primaat en de bisschoppensynode’.
De fora zijn bedoeld om tegemoet te komen aan de behoefte om “de theologische, canonieke en pastorale verdieping van de betekenis van synodaliteit voor de verschillende aspecten van het geloof van de Kerk voort te zetten en theologen en kerkjuristen de gelegenheid te bieden bij te dragen aan het werk van de synodevergadering”, aldus de verklaring van het Vaticaan.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.