<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

‘Van alle kanten spannend’: ietwat onwennig leggen Nederlandse bisdommen hun oor te luisteren

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 oktober 2021
image
Illustratie: Emma Hanquist - Ikon Images

In elk bisdom wereldwijd start zondag het consultatieproces ter voorbereiding op de bisschoppensynode in 2023. Ook in Nederland, al zijn de concrete plannen nog niet overal helemaal duidelijk, zo blijkt uit een rondgang van Katholiek Nieuwsblad.

Paus Franciscus opende de wereldwijde voorbereidende fase van de bisschoppensynode over synodaliteit afgelopen weekend in het Vaticaan met een bezinningsdag op zaterdag en een Mis in de Sint-Pieter op zondag. Hij wees er op dat de synode geen “elitaire oefening” is. Een bisschoppensynode is geen parlement en het voorbereidingsproces geen “opiniepeiling”.

Hij onderstreepte het belang om zoveel mogelijk mensen bij het proces te betrekken. Biddend naar mensen luisteren is de enige manier om de roep van de Heilige Geest te herkennen. Die “bevrijdt ons van elke vorm van zelfingenomenheid” en “leidt ons waar God wil dat we zijn, niet waar onze eigen ideeën en persoonlijke smaak ons zouden leiden”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De katholieken geraadpleegd

Ook in de zeven Nederlandse bisdommen worden in deze fase, die loopt tot april 2022, de katholieken geraadpleegd. In elk van de bisdommen begint de consultatiefase dit weekend met een Mis.

Katholiek Nieuwsblad publiceert vandaag de uitkomsten van een rondgang waarin de bisdommen werd gevraagd naar hun plannen voor de consultatie.

Roermond: ‘Gelukkig nog tijd’

In het bisdom Roermond zijn de plannen vooralsnog “heel beperkt”, zegt voorlichter Matheu Bemelmans: “Uiteraard hebben we erover nagedacht, maar het kost tijd om het in een structuur te gieten. Hoe kunnen we de besproken onderwerpen in iets concreets omzetten? En om te beginnen: wat betekent synodaliteit eigenlijk?” Men hoopt “zo snel mogelijk” na de openingsmis met verder uitgewerkte plannen te kunnen komen. Maar “we hebben gelukkig nog tot het voorjaar”.

Den Bosch: ‘We puzzelen nog’

In het bisdom Den Bosch gaat bisschop Gerard de Korte in ieder geval in gesprek met de bestaande gremia. “Maar we zijn nog aan het puzzelen hoe we dit proces naar andere plekken kunnen brengen”, zegt vicaris-generaal Theo Lamers. Zondag hoopt het bisdom meer bekend te kunnen maken. “In ieder geval worden de parochies van harte uitgenodigd hier actief mee aan de slag te gaan”, zegt Lamers. “Hoe dan ook zijn alle reacties welkom op ons speciale e-mailadres, synode@bisdomdenbosch.nl.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Utrecht: ‘Grondige consultatie’

Volgens woordvoerder Hans Zuijdwijk is er in het aartsbisdom Utrecht nog steeds overleg met verschillende gremia. “Eind deze maand maken we een concrete aanpak bekend. Vast staat dat er een grondige consultatie binnen het bisdom zal plaatsvinden.” De parochies krijgen hierbij veel vrijheid, zegt hij. “Binnen zekere grenzen kan de pastoor zelf invulling aan dit proces geven.”

Rotterdam: ‘Tot in haarvaten samenleving’

Woordvoerder Daphne van Roosendaal vertelt dat bisschop Hans van den Hende via het bestaande netwerk van het bisdom met mensen in gesprek zal gaan. “Achter bijvoorbeeld de priesterraad of caritas gaan grote groepen andere mensen schuil. Want degenen die daarin actief zijn, leggen hun oor te luisteren en brengen hun ervaringen mee.” Door deze netwerken komt de Kerk immers “tot in de haarvaten van de samenleving”.

Groningen-Leeuwarden: ‘Gaandeweg ontdekken’

Het bisdom Groningen-Leeuwarden maakt ook gebruik van het bestaande netwerk, zegt vicaris Arjen Bultsma. Het presidium van de Diocesane Pastorale Raad (DPR) dit gaat coördineren. “De raad bestaat uit ruim dertig leden uit de volle breedte van het bisdom. Dit is een mooi synodaal orgaan.” Daarnaast zijn er verschillende andere groepen uitgenodigd. “Het is ingewikkeld om ook daklozen of niet-kerkelijke mensen erbij te betrekken. Maar te zijner tijd is dat misschien ook mogelijk. We moeten het gaandeweg ontdekken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Breda: ‘We krijgen hier nieuwe energie van’

Woordvoerder Marc de Koning van het bisdom Breda zegt dat het consultatieproces helemaal in het plaatje van het bisdom past. “We zijn hier al enige tijd bezig met de missionaire Kerk. Er zit veel overlap in dat traject en het thema van de synode over synodaliteit. We krijgen hier echt nieuwe energie van.” De coördinatie ligt in handen van twee leken met een groot netwerk binnen het bisdom. De bisschop en de vicaris zijn bij de meeste gesprekken aanwezig.

Haarlem-Amsterdam: ‘Van alle kanten spannend’

In het bisdom Haarlem-Amsterdam organiseren de tien dekens “in ieder geval één bijeenkomst waarvoor ze breed uitnodigen”, zegt Corine van der Loos. “Onze tweede route loopt via de religieuzen en de nieuwe gemeenschappen, maar dat moeten we nog verder uitwerken.” Ook Haarlem-Amsterdam zal gebruik maken van bestaande gremia. “Het wordt nog een uitdaging hoe we minder actieve katholieken kunnen benaderen, dat hebben we nog niet helemaal helder.” Van der Loos vindt het proces “van alle kanten spannend. Het is nieuw, en het belangrijkste is dát we het doen”.

Lees het hele verhaal over het begin van de synode in Katholiek Nieuwsblad van deze week.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.