<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Vrijwel alle bisschoppenconferenties maken werk van ‘luisterfase’ synode

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 februari 2022
image
Foto: Franco Antonio Giovanella - unsplash.com

“De Kerk is in beweging”, stelt de algemene raad van de bisschoppensynode ruim drie maanden na de aftrap van het wereldwijde synodale proces. Bijna 98% van alle bisschoppenconferenties en synodes van oosters-katholieke Kerken hebben een persoon of een team aangesteld om het synodale proces op lokaal niveau uit te voeren.

In oktober 2021 startte het zogeheten ‘consultatieproces’ ter voorbereiding op de algemene bisschoppensynode over synodaliteit die in oktober 2023 in Rome zal plaatsvinden. Tijdens deze luisterfase is het de bedoeling dat geestelijken, leken en zelfs mensen van buiten de Kerk naar elkaar luisteren over hoe Kerk te zijn in deze tijd. Met deze voorbereidingsfase wil paus Franciscus dat de Kerk daadwerkelijk luistert naar de Heilige Geest.

Vreugde

In een persbericht dat de raad maandag publiceerde, spreekt deze haar “grote tevredenheid” uit over de voortgang van deze luisterfase. De synode ontving de afgelopen maanden “talrijke getuigenissen” vanuit bisdommen en van leken waar ook ter wereld die “niet alleen reden voor hoop” zijn, maar ook “een teken dat de Heilige Geest aan het werk is”.

Uit de reacties blijkt dat veel deelnemers aan de luisterfase “vreugde” ervaren, schrijft de raad. Mensen spreken van “een ware transformatie in hun gevoel tot een kerkelijke gemeenschap te behoren”.

Kerk in beweging

“De Kerk is in beweging”, schrijft de raad. Overal ter wereld zijn initiatieven ontwikkeld die overleg en kerkelijke onderscheiding bevorderen. Met name in verschillende Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen constateert de raad veel enthousiasme.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de bisschoppen is er “een groeiend besef” wereldwijd, dat “de synodale bekering waartoe alle gedoopten worden geroepen een langdurig proces is dat zich tot ver na 2023 zal voortzetten”.

Obstakels

Aan de andere kant kwamen de eerste maanden ook verschillende obstakels naar voren. Zo is er soms sprake van “angst en terughoudendheid” bij groepen gelovigen. De raad schrijft ook over “een zeker wantrouwen onder de leken die betwijfelen of hun bijdrage echt in overweging zal worden genomen.” Bij sommige geestelijken is er zelfs sprake van “onwil”.

Verder is het door de pandemie vaak lastig om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Dat is nadelig, omdat het tijdens de luisterfase niet de bedoeling is om slechts een vragenlijst in te vullen. “De echte uitdaging van synodaliteit is juist wederzijds luisteren en gemeenschappelijk onderscheidingsvermogen”, aldus de bisschoppen.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook blijkt het lastig te zijn voor veel bisdommen om jongeren en gemarginaliseerden bij het proces te betrekken.

Vragen over rapportage

Het secretariaat van de synode ontving verder veel vragen over de rapportage die van alle bisdommen en bisschoppenconferenties wordt gevraagd. Daarom komt er binnenkort een nota uit die de criteria vastlegt voor die rapporten en over hoe ze de rapporten moeten voorbereiden.

Vooralsnog loopt de luisterfase binnen alle bisdommen tot 15 augustus 2022.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.