<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Synodeganger Ted Hoogenboom deelt ervaringen: ‘Drempel voor gesprekken heel laag’

Luuk van den Einden 17 oktober 2024
image
Hulpbisschop Ted Hoogenboom (helemaal links) met de overige leden van zijn synodale werkgroep. Foto: mgr. Ted Hoogenboom

Hulpbisschop Ted Hoogenboom, die namens Nederland de slotsessie van de synode over synodaliteit in Rome bijwoont, merkt volop “vertrouwelijkheid en welwillendheid” op de bijeenkomst. “Ik proef iedere dag meer verbondenheid met de Heer en met elkaar.”

Voor Hoogenboom, die ook in 2023 de eerste wereldwijde synodesessie bijwoonde, staat zijn tijd in Rome momenteel in het teken van herenigingen; het overgrote deel van de deelnemers was ook vorig jaar aanwezig. Daarbij worden veel ervaringen uit thuislanden gedeeld, aldus de hulpbisschop.

“Zoals in de Kerk in Nederland het synodaal proces op nogal wat plaatsen kleinere of grotere stappen maakte, zo gebeurde dat wereldwijd ook”, schrijft hij in een verslagje op de website van de kerkprovincie. “Als ik vertelde over onze Landelijke Werkgroep Synodaliteit en wat die werkgroep in de afgelopen maanden heeft gedaan, vond ik vaak een aandachtig gehoor.”

‘Onderlinge genegenheid’

De synode vindt in een besloten setting plaats om invloeden van buitenaf te beperken. Daardoor ontstaat een hechte bubbel: “Wat ik steeds zo opmerkelijk vind in de ontmoetingen met andere synodeleden in en buiten de synode-aula, is de onderlinge genegenheid”, vertelt Hoogenboom. “Die maakt dat de drempel om met elkaar in gesprek te komen heel laag is, ook als je elkaar niet of nauwelijks kent.”

“Dit maakt het mogelijk om met elkaar te spreken en naar elkaar te luisteren met een vertrouwelijkheid en welwillendheid die normaliter eigen is aan langdurige vriendschappen. Naarmate de synode vordert, proef ik iedere dag een beetje meer een gedeeld, diep besef van vriendschappelijke verbondenheid met de Heer en met elkaar.”

Interventie

De synodedeelnemers spreken elkaar tijdens de vergaderingen voornamelijk in kleine deelgroepjes, maar er is ook ruimte om alle synodeleden toe te spreken. Hoogenboom heeft in de afgelopen dagen voor het eerst zo’n interventie gegeven, over “de betekenis van de geestelijke en lichamelijke werken van barmhartigheid voor de zending in een synodale en missionaire Kerk”.

“Het is leuk om in de koffiepauze veel positieve reacties te horen”, geeft hij aan. Zo’n reactie kreeg hij onder meer van kardinaal Jean-Claude Hollerich, die als relator-generaal een van de leidende figuren van de synode is.

Jongerenwerkster

“Sommige ontmoetingen blijven mij extra bij”, schrijft Hoogenboom. Zo sprak hij vorige week tijdens een pauze met een jongerenwerkster uit het aartsbisdom Moskou, die met haar bisschop aan de synode deelneemt.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Zij vertelde mij hoe zij zich inspant om in een heel moeilijke situatie iets te maken van de viering van het Heilig Jaar 2025. ‘We willen in Rusland in 2025 pelgrims van hoop zijn’, zo zei ze terwijl zij haar tranen nauwelijks kon bedwingen.”

Zie hier voor het volledige bericht van bisschop Hoogenboom.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.