fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Syrisch-katholieken herstellen bisdom in Noord-Irak

Sanne Gerrits 2 september 2019
image
De Syrisch-katholieke patriarch Ignatius Younan tijdens een ontmoeting met gewonde kinderen en jongeren in het Syrische Douma, in maart van dit jaar. Foto: CNS Photo - Courtesy Syriac Catholic Patriarchate

Om haar gelovigen te ondersteunen en aan te moedigen in hun moederland te blijven, heeft de Syrisch-katholieke Kerk een bisdom hersteld in de Koerdische regio van Irak, zo meldt Crux.

De Syrisch-katholieke patriarch Ignatius Jozef III Younan vierde voor de gelegenheid op 24 augustus een Mis in de kerk van Mariam Koningin van de Vredekerk.

‘Belichaam het levende geloof’

In zijn preek riep hij de gelovigen op “de belichaming van het levende geloof te zijn, een getuigenis van de uitdaging en standvastigheid tussen takfiri-terrorisme en tegenover de kwade krachten die de hoop willen doden in jullie gelovige zielen”.

“Ik herhaal het steeds weer: jullie hebben het kruis gedragen naar het voorbeeld van de Redder, onze goddelijke leraar, en jullie hebben volgehouden in jullie geloof, jullie erfgoed en jullie hoop, die door de hele wereld bewonderd wordt, van Oost tot West,” zei Younan in Crux.

“Ik herhaal het steeds weer: jullie hebben het kruis gedragen naar het voorbeeld van de Redder, onze goddelijke leraar, en jullie hebben volgehouden in jullie geloof”
- Patriarch Younan tegen de Syrisch-katholieke gelovigen

Verdreven door IS

In de zomer van 2014 werden ongeveer 120.000 christenen door IS verdreven uit Mosoel en de Vlakte van Ninive in Noord-Irak. Zij vluchtten naar Erbil in de Koerdische regio van Irak. Sommige families zijn van daaruit geëmigreerd naar het Westen, sommige families keerden terug naar de inmiddels bevrijde gebieden en weer anderen bleven in de Koerdische regio.

Koerdische regering schenkt grond voor twee kerken

De Syrisch-katholieke bisschoppen besloten tijdens hun synode in juni om het bisdom in Erbil opnieuw tot leven te wekken. Ze namen dit besluit volgens Younan “om de bisschoppelijke zorg voor de priesters en gelovigen in het gebied te activeren”.

De Koerdische regering heeft twee stukken land in Ainkawa en Dahuk ter beschikking gesteld om op elk een nieuwe Syrisch-katholieke Kerk te bouwen.

Parels van de Kerk

Younan vierde ook de Mis in de heropgebouwde Syrisch-katholieke kerk van Sint Behnam en Sint Sarah in Qaraqosh, die door IS verwoest werd. In zijn preek tijdens deze Mis op 25 augustus, herinnerde de patriarch allen aan de wijding van de oorsponkelijke kerk, achttien jaar eerder.

Hij noemde de gelovigen van Qaraqosh, dat midden in de Vlakte van Ninive ligt, “de parels van onze Kerk”. In het stadje woont de grootste gemeenschap Syrisch-katholieken.

“Het gezegende land dat werd bevochtigd met het zweet en het heldere bloed van onze vaderen en grootvaderen, moet getuigenis blijven geven van de Heer Jezus”
- Patriarch Younan tegen de Syrisch-katholieken van Qaraqosh

Scherp gedaald aantal christenen in Irak

De patriarch benadrukte dat verhuizen naar het Westen niet per se gelukkiger maakt. “Het gezegende land dat werd bevochtigd met het zweet en het heldere bloed van onze vaderen en grootvaderen, moet getuigenis blijven geven van de Heer Jezus, zelfs als ons aantal verminderd is,” sprak de patriarch volgens Crux.

In 2003 leefden er in totaal ongeveer anderhalf miljoen christenen van verschillende denominaties en Kerken in Irak. Hun huidige aantal wordt geschat op 250.000. Hun geschiedenis gaat terug tot de vroege Kerk.