fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Syrische katholieken doodsbang voor islamistische machtsovername

KN Redactie 25 oktober 2016
image
Mgr. Jean Clement, aartsbisschop van Aleppo (beeld: YouTube)

Verscheidene katholieke kerkleiders in Syrië smeken de VS en andere westerse regeringen op te houden met de steun aan opstandige groeperingen.

“Help alstublieft ons land weg te trekken van de afgrond van een fundamentalistisch regime, waarin ze ons trachten onder te dompelen”, zegt aartsbisschop Jean Clement, de melkitische katholieke leider van Aleppo. Kerkleiders stellen dat steun aan rebellen de plannen van islamitische jihadisten in de kaart speelt.

Drie dingen

“Hou slechts op met wapens verkopen aan terroristen”, bepleit pater Mtanios Haddad, een melkitische priester die nu in Rome werkt. “Drie dingen zijn nodig: “de handel van wapens vanuit Amerika stoppen (die voor de terroristen bestemd zijn), het dichtdoen van de Saoedi-Arabische beurs (die de terroristen financiert) en het sluiten van de Turkse grens (waar de terroristen doorheen komen).”

Politieke agenda

Oosterse katholieken zijn bang dat Amerikanen en andere westerlingen een onvolkomen begrip van het vechten in Syrië hebben. “Ik denk dat wie de controle over de informatie in het westen hebben een politieke agenda voeren”, klaagt de katholieke bisschop Antoine Audo van Aleppo.

Ondraaglijke nachtmerrie

Sprekend voor zijn melkitische kudde zegt aartsbisschop Clement: “Het idee dat er op een dag een fundamentalistische moslimstaat aan onze kinderen wordt opgelegd is een ondraaglijke nachtmerrie voor hen.” Dan, tot het Westen: “Daarom wenden wij ons tot het Westen en vragen wij dat zij ons helpen te voorkomen dat dit gebeurt.” (KN/CWR)