fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Taiwan: demonstratie tegen invoering ‘homohuwelijk’

KN Redactie 17 november 2016
image
(Screenshot: AsiaNews)

In de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn donderdag bijna tienduizend mensen de straat op te gaan om te protesteren tegen invoering van het ‘homohuwelijk’ en adoptierecht voor homostellen.

Het protest voor het parlementsgebouw begon om zeven uur ’s ochtends (lokale tijd), toen twee parlementariërs amendementen op de zogeheten Civil Code initieerden. Die zouden het mogelijk maken het ‘homohuwelijk’ en adoptierecht voor homostellen in te voeren.

Stemmen in februari 2017

De maatregel heeft de afgelopen weken de eerste drie lezingen doorstaan. De definitieve versie moet in december aan het parlement worden voorgelegd. In februari 2017 moet er dan over gestemd worden.

Als de wet wordt aangenomen, wordt Taiwan het eerste Aziatische land dat huwelijken tussen personen van gelijk geslacht legaliseert.

Demonstranten willen referendum

Volgens de demonstranten is er sprake van een “haastig wetgevingsproces”. Ze vragen om een referendum over de zaak. Duizenden mensen dragen borden met de tekst ‘Huwelijk, gezin, laat het volk kiezen’.

‘Niet legaal’

Lerares Josie Chen demonstreert mee. Ze zegt: “We willen niet dat het instituut van het huwelijk vernietigd wordt door een minderheid van mensen die plannen te doen wat zij willen.” Wat zij willen “is niet legaal en niet waarop onze maatschappij is gefundeerd”.

Voor het parlement staan ook enkele voorstanders van het ‘homohuwelijk’. Eind oktober deden tachtigduizend mensen mee aan een ‘gay pride’ in Taipei waarin steun werd uitgesproken voor de voorgenomen wet.

Afgevaardigden op de vuist

De verdeeldheid in de Taiwanese samenleving uitte zich ook tijdens een van de laatste parlementaire vergaderingen. Afgevaardigden van de regeringspartij DPP en de oppositionele Kuomintang gingen toen met elkaar op de vuist.

In 2013 werd in Taiwan ook een wet ingediend die het ‘homohuwelijk’ mogelijk moest maken. Destijds werd die afgewezen. (AN)