fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Te koop: kalotje paus Franciscus

KN Redactie 12 april 2016
image
Het kalotje van paus Franciscus te koop op veilingsite Catawiki.

[MET FILMPJE] De presentator van een Italiaans tv-programma die het in juni 2014 voor elkaar kreeg het witte hoofddeksel van paus Franciscus te bemachtigen, heeft het zogeheten kalotje sinds vrijdag te koop gezet op de online veilingsite Catawiki.

Paus Franciscus ruilde in juni 2014 tijdens een audiëntie op het Sint-Pietersplein zijn witte hoofdeksel met een zelfde exemplaar van de Italiaanse tv-presentator.

Beelden ruil

Paus Franciscus zette het geruilde exemplaar meteen op zijn hoofd.

De beelden van de ruil gingen destijds heel de wereld over.

€ 32.500

Het hoogste bod tot dusver op het witte hoofddeksel van paus Franciscus is € 18.000.

Veilingmeester Frederik Jamees, devotionalia expert bij Catawiki, schat de opbrengst van de kalot op € 25.000 tot € 32.500.

Er kan nog tot en met zondag 24 april op het kalotje worden geboden.

Goed doel

Een groot deel van de opbrengst zal naar de stichting Save a Child’s Heart gaan, een organisatie die levensreddende zorg biedt aan kinderen met een hartaandoening uit ontwikkelingslanden.

‘Unieke kans’

Veilingmeester Jamees gaat ervan uit dat paus Franciscus na zijn overlijden heilig zal worden verklaard. Hij noemt de veiling van het kalotje van de paus “een unieke kans om in het bezit te komen van een ‘relikwie in wording’”.

‘Zeer gewild’

Jamees: “De kleding van de paus is speciaal voor hem gemaakt en de kledingstukken worden na zijn overlijden automatisch relikwieën, waardoor ze niet meer mogen worden verhandeld. Sinds de middeleeuwen heeft de katholieke kerk namelijk al een verbod ingesteld tegen het handelen in relikwieën. Kledingstukken van overleden pausen mogen dus nooit worden verkocht. Deze veiling is voor bijvoorbeeld veel musea dan ook een unieke kans om in het bezit te komen van een ‘relikwie in wording’. Items die zijn gebruikt of aangeraakt door de paus zijn in de hele wereld zeer gewild. Onlangs werd de iPad van paus Franciscus voor bijna 30.000 euro in Uruguay geveild. Ik verwacht dan ook dat er vanuit de hele wereld zal worden meegeboden op de kalot.” (KN)