<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: CNS - Vatican Media
Nieuws

Tienduizenden gelovigen nemen afscheid van Benedictus

Salvatore Cernuzio 2 januari 2023

Veertigduizend mensen in minder dan vijf uur tijd. Vanaf het moment dat de Sint-Pieter om 9.00 uur vanochtend openging, was de stroom gelovigen die de emeritus-paus de laatste eer komen bewijzen niet meer te stuiten. Het is een teken van de genegenheid en toewijding voor deze paus die slechts acht jaar op de troon van Petrus bleef zitten, tot zijn historische aftreden in februari 2013.

De eerste die om 8.50 uur de basiliek waar Benedictus XVI ligt opgebaard, binnengaat is de president van Italië, Sergio Mattarella. De Sint-Pieter is dan nog gesloten voor publiek. Mattarella houdt even halt om te bidden en eer te brengen aan Benedictus XVI, die op een met geel fluweel beklede katafalk is geplaatst.

image
De Italiaanse president Sergio Mattarella bewijst Benedictus XVI de laatste eer. Foto: CNS - Vatican Media

Zijn lichaam bevindt zich op exact dezelfde plek waar ook Johannes Paulus II werd opgebaard. En het is ook de tombe waar de Poolse paus eerder begraven lag die nu de laatste rustplaats wordt van Benedictus XVI. Dat werd vandaag officieel bevestigd door Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni.

Benedictus zelf zou in zijn testament hebben verzocht om in deze tombe begraven te worden. Net als hij daarin zou hebben gepleit voor een uitvaart van de grootst mogelijke eenvoud. Dezelfde eenvoud die zijn leven kenmerkte, vooral de laatste tien jaar na zijn aftreden die hij doorbracht met gebed, studie en muziek in het klooster Mater Ecclesiae.

Grote groepen zusters

In dat klooster werd zijn lichaam zondag als eerste opgebaard. Tussen 12.00 en 19.30 uur stroomden honderden mensen toe om hem daar de laatste eer te bewijzen. Allereerst kardinalen, bisschoppen en mensen die nauw verbonden waren met Benedictus XVI. Maar daarna ook talloze families, priesters, oud-leerlingen, bewonderaars en zusters.

Heel veel zusters, zoals de grote groep Peruaanse zusters die in Rome wonen. In groepjes baden zij bij het lichaam van de overleden emeritus-paus om vervolgens meer dan anderhalf uur lang het rozenhoedje te bidden. “De paus heeft ons gevraagd de doorreis van Benedictus te begeleiden met gebed, dus dat is wat we doen”, legt zuster Diana uit.

“Op de dag van de begrafenis worden er vijftig- tot zestigduizend mensen verwacht”

In de rij staat ook de 76-jarige Carmela, een voormalige lerares uit Zuid-Italië, die zeer moeizaam lopend de kapel binnenkomt. Ze knielt moeizaam: “Ik ben twee jaar geleden gevallen en een paar maanden geleden aan mijn dijbeen geopereerd. Het is de eerste keer dat ik kniel. Het is een offer, maar ik ben het aan Benedictus verschuldigd.”

Gebed van medewerkers

Vanuit de kapel in het Mater Ecclesiae werd maandagochtend om zeven uur het lichaam van de emeritus-paus overgebracht naar de Sint-Pieter. Even daarvoor hadden zijn persoonlijk secretaris, mgr. Georg Gänswein, de vier gewijde lekenvrouwen van de gemeenschap Comunione e Liberazione die Benedictus dagelijks bijstonden in zijn laatste jaren, en andere medewerkers van het klooster kort bij het opgebaarde lichaam gebeden.

image
Het lichaam van Benedictus XVI werd maandagochtend in alle vroegte overgebracht naar de Sint-Pieter. Foto: CNS - Vatican Media

Eenmaal in de Sint-Pieter aangekomen ging kardinaal Mauro Gambetti ongeveer twintig minuten voor in gebed. Daarna begroette hij de eerste bezoekers, onder wie de Italiaanse premier Giorgia Meloni en andere ministers. Senatoren, ambassadeurs en bisschoppen volgden. Iedereen maakte een kruisteken en nam plaats op een van de acht banken aan weerszijden van de kist.

Laatste groet

Daarna was het tijd voor de gelovigen die buiten in de rij stonden. De enorme groep bezoekers stroomde razendsnel, haast rennend, toe op het opgebaarde lichaam van de emeritus-paus. Een groep Indiase theologiestudenten kwamen als eerste aan. Zij hadden sinds half zes ’s ochtends in de rij gestaan en beschreven Benedictus als “een baken” en “een gids”.

Duizenden anderen wachtten toen nog geduldig op hun beurt in de eindeloze rij op het Sint-Pietersplein. Na een groet aan de overleden Benedictus, besloten sommigen om de rozenkrans te bidden in een van de zijkapellen of om de ochtendmis te volgen.

Foto's: CNS - Paul Haring & Vatican Media

Anderen namen de gelegenheid te baat om dicht bij monseigneur Gänswein te komen, die de hele tijd bezig was handen te schudden en bezoekers te omhelzen. Af en toe kon men hem zien huilen met de handen voor zijn gezicht. Maar vooral deelde hij een glimlach of een zegen uit. Bijvoorbeeld aan een groep Mexicaanse vrouwen die hem zeiden: “We wilden een zegen van Benedictus XVI, nu vragen we die aan u.”

Tot woensdagavond 4 januari worden mogelijk 35.000 mensen per dag verwacht in de Sint-Pieter. Op de dag van de begrafenis verwacht men ongeveer vijftig- tot zestigduizend mensen. (Vertaling Susanne Kurstjens)

image
Onder meer de Italiaanse premier Giorgia Meloni begroet mgr. Gaenswein, de persoonlijk secretaris van Benedictus. Foto: CNS - Vatican Media

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.