<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Titus Brandsma ereburger van Oss en moet ‘subiet heilig’ verklaard worden

KN Redactie 10 november 2015
image

Dit gebeurde doordat burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans vrijdag een oorkonde uitreikte aan pater Brouns, prior provinciaal van de Karmelieten in Nederland. 125 jaar geleden kwamen de Karmelieten naar de Brabantse stad. Brandsma zette er zich in voor de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid en het onderwijs. Hij was verantwoordelijk voor het oprichten van de gymnasiumafdeling van het Titus Brandsmalyceum en stichtte een bibliotheek. Voor de school staat een beeld om hem te eren.

Heiligverklaring

Het postume ereburgerschap markeert de dertigste verjaardag van Titus’ zaligverklaring door paus Johannes Paulus II, inmiddels zelf heiligverklaard. Met Titus zelf zou dat ook “subiet” moeten gebeuren, betoogt Wim Schrijver, redacteur van de Leeuwarder Courant. Volgens hem staan alle lichten daarvoor op groen. Ook Friesland kan iets doen voor zijn grote zoon, aldus schrijver. Leeuwarden is in 2018 Cultureel Hoofstad. Met het eerbewijs dat Oss aan Titus heeft bewezen zou Leeuwarden in 2018 kunnen scoren, zo suggereert de Leeuwarder Courant, en tegelijk de heiligverklaring weer een zetje in de goede richting kunnen geven. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.