fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Toch wapens voor Filipijnse priesters

KN Redactie 27 juni 2018
image
Vrouwelijke religieuzen protesteren in Manilla tegen het aanhoudende geweld tegen priesters (Foto:CNS)

Volgens de Filipijnse nationale politie hebben sinds juni 2017 188 priesters en 58 protestantse geestelijken een vergunning aangevraagd om buitenshuis een wapen te mogen dragen. Dat meldt AsiaNews.

Een onbekend aantal van hen deed dat relatief recent. Onduidelijk is of de aanleiding voor hen ligt in de schietincidenten waarin sinds december 2017 drie priesters zijn neergeschoten. Priesters en andere beroepsgroepen zijn sinds een aantal jaren onder de Filipijnse wet gerechtigd om een wapen te dragen.

‘Niet gepast’

De voorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Romulus Valles, zei volgens AsiaNews in een reactie dat priesters niet gewapend door het leven zouden moeten gaan. “Een priester is iemand die gevormd is richting Christus” en in wiens aanwezigheid mensen “de persoon van Christus” zouden moeten zien en voelen. Daarom “is het simpelweg niet gepast, om het voorzichtig uit te drukken, dat een priester vuurwapens draagt om zichzelf te beschermen”. Hij zei zich bewust te zijn van de “dagelijkse gevaren” waaraan priesters blootstaan, maar ook vertrouwen te hebben in de autoriteiten en de politie.

Ontmoedigen

Mgr. Valles zei de priesters in zijn eigen bisdom te ontmoedigen om wapens te dragen. Priesters van andere bisdommen moedigt hij aan met hun bisschop te spreken “over de gepastheid van het dragen van vuurwapens” en het getuigenis dat ze daarmee afleggen aan hun gelovigen.

De Filipijnen kampen in de laatste maanden met een golf van geweld tegen geestelijken. Enige maanden geleden werd priester Mark Ventura  doodgeschoten nadat hij op 29 april de Mis had gevierd. Ventura verzette zich tegen de mijnbouw in de regio waar hij werkte. Sinds december 2017 werden ook twee andere priesters neergeschoten.