<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Toehoorder synode: ‘Veroordeel Kerk niet vanwege fouten individuen’

KN Redactie 12 oktober 2018
image
Synodetoehoorder Percival Holt uit India. (Foto: CNS Photo/Paul Haring)

De hele Kerk mag niet de schuld krijgen van de fouten van een individu. Dat zegt Percival Holt, toehoorder bij de bisschoppensynode over de jeugd tegen CNS. “Als we willen dat de Kerk verandert, moeten we bij onze principes blijven.”

“Het is verkeerd om de Kerk te veroordelen vanwege de daden die mensen binnen de Kerk begaan”, zei Holt tegen een journalist van CNS tijdens de persbriefing op 11 oktober.

De 25-jarige Holt, afkomstig uit India, is voorzitter van de Indiase Katholieke Jeugdbeweging en lid van de Nationale Jeugdcommissie van de Indiase bisschoppenconferentie. Hij meldt dat de Kerk “veel liefde en zorg” heeft voor jonge mensen. “De Kerk geeft om je.”

Over het misbruikschandaal zegt Holt dat het misbruik niet door de structuur van de Kerk is veroorzaakt, maar door haar leden. “Als wij, de jonge mensen, willen dat de Kerk verandert, moeten we bij onze waarden en principes blijven.”

Die kans dient zich volgens Holt nu aan, nu zijn generatie meer leidersposities binnen de Kerk begint te betrekken. Als zijn generatiegenoten zich door hun principes laten leiden, kunnen ze de Kerk ten goede veranderen, maar als ze daar van afwijken zullen de wanpraktijken alleen maar voortduren, zegt hij.

“Een eerlijke dialoog tussen jongeren en ouderen is nodig om de schade te herstellen”, zegt Holt. “Het is een uitdaging voor bisschoppen en priesters om de generatiekloof te overbruggen, om ons meer te betrekken en beter met ons om te gaan.”

“Het enige wat we nodig hebben, is iemand die naar ons luistert en ons helpt om onze weg te zoeken”, zegt Holt. “We willen niet dat de Kerk beslissingen voor ons neemt, maar ons helpt die zelf te nemen.”(CNS)