<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Tour de France-experts: wielrennen is katholiek

KN Redactie 7 juli 2016
image
De eerste etappe van de Tour de France 2016 vertrok van het eilandje Mont Saint-Michel met zijn historische, tot werelderfgoed uitgeroepen abdijcomplex. Volgens drie Tour de France-experts is wielrennen een katholieke sport. (Foto: AP)

De Tour de France, ’s werelds grootste wielerspektakel, speelt zich met enige regelmaat af tegen een uitgesproken katholiek decor. “Wielrennen zal altijd wel een katholieke sport blijven.”

“Wielrennen is per definitie een katholieke sport”, zei oud-wielercommentator Mart Smeets in 2012 tegen Katholiek Nieuwsblad.

Mart Smeets: ‘Drie weesgegroetjes’

“Omdat je”, legde hij uit, “met drie weesgegroetjes van al je problemen af bent.” De niet-gelovige Smeets speelde met het vooroordeel dat katholieken ‘met even biechten en een paar gebedjes’ bedrog of fouten goed zouden kunnen maken.

Tourwinnaar Janssen bad tijdens koers

De eerste Nederlandse Tourwinnaar ooit, de katholieke Jan Janssen, omschreef het wielrennen al eens als “eigenlijk een soort hoogmis”, meldde Katholiek Nieuwsblad in 2009.

Janssen, die in 1968 de gele trui naar Parijs bracht, bad soms zelfs op de fiets. “Ik vroeg dan dingen als ‘Laat de zon niet zo hard schijnen’ of ‘Laat die berg niet zo steil zijn’. Als ik nu terugkijk op mijn carrière, dan ben ik absoluut verhoord. Zeker toen ik in 1968 de laatste etappe won, een tijdrit, terwijl ik helemaal geen tijdrijder was. Als je echt gelooft, dan denk ik dat je veel verder komt in het leven.”

Etappewinnaar Wagtmans: ‘Wielrennen is altijd katholieke sport geweest’

Drievoudig etappewinnaar in de Tour Rini Wagtmans zei in 2009 iets soortgelijks in Katholiek Nieuwsblad. Zijn geloof gaf hem kracht.

“Dat heeft me in de Tour altijd enorm geholpen. Als je gelooft, sta je sterk. Dan kunnen ze je ook niet omkopen. Als renner heb ik nooit een wedstrijd gefietst zonder de rozenkrans van mijn opa. Mijn Christoffel had ik ook altijd bij me. En uiteraard ging ik ieder jaar op bedevaart naar Lourdes. Ach, het wielrennen is altijd een katholieke sport geweest, en dat zal het ook wel blijven.”

Lachend voegde hij daar aan toe: “Misschien moeten ze het biechten ook maar invoeren. Na de etappe allemaal biechten! En na een paar weesgegroetjes worden al je dopingzonden je vergeven, haha.”

Uitgesproken katholiek decor Tour de France

Hoe het ook zij, het decor van La Grande Boucle is regelmatig uitgesproken katholiek, met de kerken die het Franse landschap sieren. Zo begon de editie van dit jaar op het kleine, voor de Normandische kust gelegen eilandje Mont Saint-Michel, met zijn spectaculaire abdijcomplex.

De middeleeuwse abdij, waar sinds 2001 broeders en zusters van de Jeruzalemgemeenschap wonen en bidden, die UNESCO-werelderfgoed is, trekt jaarlijks tussen de drie en vier miljoen bezoekers. Het vertrek van het peloton leverde een aantal spectaculaire beelden op.

Enkele voorbeelden van historisch en religieus erfgoed langs de route van de Tour de France (foto’s: AP):

[widgetkit id=”17″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.