fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Transgender verslaat vrouwelijke atleten

KN Redactie 9 juni 2016
image
'Kathleen Ice' Wangyot (r) (Foto: YouTube KTVA)

Ouders en tienermeisjes in Alaska vinden het oneerlijk dat biologische mannen onder de noemer transgender kunnen deelnemen aan atletiekwedstrijden voor vrouwen.

Vorige week vrijdag kwalificeerde Nattaphon Wangyot zich voor de finale op de 100 en 200 meter van de competitie van de staat Alaska. Wangyot, bijgenaamd ‘Ice’, liep de honderd meter in 13.14 seconden, de meeste vrouwelijke tegenstanders achter zich latend.

Biologische voorsprong

Er is in Alaska geen officieel beleid ten aanzien van transgenders en sport.
Scholieren hoeven geen hormonale of andere behandelingen te ondergaan om te kunnen deelnemen aan sportactiviteiten van het andere geslacht. Dat geeft deelnemers die biologisch man zijn in veel gevallen een voorsprong.

‘Niet eerlijk’

“Het is niet eerlijk en het doet onrecht aan onze vrouwelijke atleten en wij hebben een verantwoordelijkheid om onze meisjes te beschermen die keihard werken voor een studiebeurs”, aldus Stephanie Leigh Golmon Williams van de Alaska Family Council.

Verplicht toegang

De ASAA, het onderwijsorgaan dat onder meer over sportwedstrijden gaat, heeft de omstreden overheidsrichtlijn inzake transgenders overgenomen. Die bepaalt dat studenten verplicht toegang moeten hebben tot “toiletten, kleedkamers, douchegelegenheden, woonruimte en sportteams” overeenkomstig hun genderidentiteit, ongeacht hun biologische geslacht.

Diagnose overbodig

Volgens de richtlijn “is er geen medische diagnose of behandeling vereist waaraan scholieren moeten voldoen om overeenkomstig hun genderidentiteit te worden behandeld.”
Scholen mogen dat ten aanzien van een aantal sporten beperken, maar zij mogen niet “uitgaan van generaliseringen of stereotypen over de verschillen tussen transgender leerlingen en die van hetzelfde (biologisch andere) geslacht of het ongemak van derden met transgenders.”

Kanttekening

Saskia Harrison, wier kwalificatie door ‘Ice’ door de neus werd geboord, verklaarde blij te zijn dat transgenders zich prettig kunnen voelen, “maar ik denk niet dat het competitief gezien 100% fair is”.

Discussie

Een moeder van een studente die net een podiumplaats misliep raakte in een verhitte discussie met Wangyout, die als Kathleen Ice door het leven wenst te gaan. “Het is gewoon wetenschap. Mannen zijn fysiek anders dan vrouwen. Met jouw tijden zou je bij de jongens niet eens zijn gekwalificeerd.”
Wangyot reageerde via twitter met de opmerking dat het “leuker” zou zijn “als jouw kinderen een betere instelling hadden en beter zouden trainen.”

Vechtsporten

Het fenomeen van de transgender sporters maakt de zaken behoorlijk ingewikkeld. Transgender vechtsporter Fallon Fox sloeg een vrouwelijke tegenstander in 2014 een hersenschudding en een gebroken oogkas.

Met een toenemend aantal incidenten met biologische mannen in damestoiletten en kleedkamers vragen steeds meer mensen zich af of de rechten van transgenders niet ten koste gaan van die van vrouwen. (KN)