Een poging om vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland in het Vaticaan te organiseren, lijkt gisteren in een stroomversnelling te zijn gekomen na een telefoongesprek tussen Trump en Poetin.
In een bericht op zijn sociale mediaplatform Truth Social zei de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn twee uur durende gesprek met de Russische president Vladimir Poetin “zeer goed verlopen” was.
Hij verklaarde: “Rusland en Oekraïne zullen onmiddellijk beginnen met onderhandelingen over een staakt-het-vuren en, belangrijker nog, een EINDE aan de oorlog.”
Trump gaf aan dat “de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne onmiddellijk zullen beginnen”. Hij voegde daaraan toe: “Het Vaticaan, vertegenwoordigd door de paus, heeft aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in het organiseren van de onderhandelingen.”
Trump zei verder dat hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Giorgia Meloni, de Duitse bondskanselier Friedrich Merz en de Finse president Alexander Stubb op de hoogte had gebracht.
“Laat het proces beginnen!” schreef Trump in zijn bericht.
In een bericht op het sociale mediaplatform X op 19 mei zei Zelensky dat hij twee keer met Trump had gesproken – eerst onder vier ogen, en vervolgens samen met Von der Leyen, Macron, Meloni, Merz en Stubb – voorafgaand aan het gesprek met Poetin.
Zelensky – die op 18 mei een privéontmoeting had met paus Leo XIV na zijn inauguratiemis – zei in zijn gesprekken met Trump dat hij had herhaald “dat Oekraïne klaar is voor directe onderhandelingen met Rusland, in elk format dat resultaten oplevert. Turkije, het Vaticaan, Zwitserland – we overwegen alle mogelijke locaties.”
In een verklaring op 19 mei zei premier Meloni dat “er inspanningen worden geleverd om de onderhandelingen tussen de partijen zo snel mogelijk te starten, met als doel een staakt-het-vuren en het creëren van voorwaarden voor een rechtvaardige en duurzame vrede in Oekraïne”.
“In dat opzicht werd de bereidheid van de Heilige Vader om de gesprekken in het Vaticaan te huisvesten positief ontvangen. Italië is bereid zijn rol te spelen om contacten te vergemakkelijken en te werken aan vrede”, aldus Meloni.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio bevestigde dat het Vaticaan mogelijk als locatie kan dienen voor vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. Dit deed hij voorafgaand aan een ontmoeting op 17 mei met kardinaal Matteo Zuppi. Als aartsbisschop van Bologna dient kardinaal Zuppi sinds 2023 als pauselijk gezant voor vrede tussen Oekraïne en Rusland.
“Ik denk dat het een plek is waar beide partijen zich comfortabel bij zouden voelen”, zei Rubio tegen journalisten bij de Amerikaanse ambassade in Rome.
Hoewel Leo XIV pas enkele dagen paus is, heeft hij hoop gegeven aan de door oorlog vermoeide Oekraïners dat de gewapende agressie van Rusland – inmiddels in zijn elfde jaar – beëindigd kan worden door rechtvaardige vrede. Rusland annexeerde de Krim en steunde separatistische troepen in de Donbas-regio van Oekraïne in 2014, vóór de grootschalige invasie van februari 2022.
Paus Leo heeft Oekraïne regelmatig genoemd in zijn oproepen tot vrede, en had een privéontmoeting met aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, hoofd van de Oekraïens-Katholieke Kerk. Net als Zelensky nodigde hij de paus uit voor een apostolisch bezoek aan Oekraïne.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.