fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Turkije verbiedt viering Maria Hemelvaart

KN Redactie 14 augustus 2016
image
Het klooster van de Moeder Gods in Sumela (foto: Wikipedia)

De Turkse autoriteiten hebben de plechtigheden verboden, die verbonden zijn aan het Feest van Maria Hemelvaart op 15 augustus in het historische klooster van de Moeder Gods in Sumela.

Zij rechtvaardigen het hernieuwde verbod – nadat de viering zes jaar achtereen is toegestaan – met restauratiewerkzaamhden aan de gebouwen en “stabiliteitsproblemen”, zo bericht de Franse website www.orthodoxie.com. Kringen rond het Patriarchaat van Constantinopel en vertegenwoordigers van de Griekse minderheid in de regio Pontus zien hierin slechts uitvluchten. Zij vrezen dat het klooster langdurig zal worden afgesloten, kennelijk in samenhang met de de islamiseringspolitiek van de Turkse regering.

Afgebrande abdij

De Oecumenisch Patriarch van Constantinopel, Bartholomaios I, had eigenlijk voor het Mariafeest zullen overkomen. Aan de liturgie met de patriarch in de ruïnes van de in 1922 door krijgsbendes afgebrande abdij hebben een jaar geleden duizenden orthodoxe christenen uit Turkije, Griekenland, Georgië, Rusland en Oekraïne deelgenomen. Bijzonder sterk waren de nakomelingen vertegenwoordigd van de in 1922/23 verdreven christelijke bewoners, die al veel langer in de regio aanwezig waren dan de Turken zelf. Zij moesten destijds hun toevlucht zoeken op de Balkan en in de voormalige Sovjet Unie.

Monniken

De ruïnes van het klooster werden in 1972 door de regering in Ankara tot nationaal monument verklaard. Patriarch Bartholomaios mocht pas in 2010, en daarna van 2011-2015 voor het feest de ‘Ontslaping van Maria’ (zoals Maria Hemelvaart in de orthodoxe Kerk heet) een eucharistieviering celebreren in de kloosterkerk van Sumela. Zijn herhaalde verzoek in het verlaten kloosters weer monniken te laten wonen, werd door de Turkse regering nooit beantwoord. (KN/Kath.net)