fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Tv-studio’ Chrystal Cathedral wordt tot katholieke kathedraal gewijd

Catholic News Agency 16 juli 2019
image
Christ Cathedral in 2018. De hoofdkerk van het bisdom Orange wordt woensdag gewijd. Foto: wikipedia.org - CCBY Farragutful

Na een renovatieproces dat zeven jaar duurde en 77 miljoen dollar kostte, wijdt het Amerikaanse bisdom Orange woensdag zijn nieuwe Christ Cathedral – voorheen de ‘Crystal Cathedral’ van de bekende tv-dominee Robert Schuller.

Het bisdom kocht de Crystal Cathedral in 2012 voor 57,5 miljoen dollar van de door Schuller gestichte protestantse gemeenschap die de kerk had laten bouwen. Die gemeenschap vroeg in 2010 faillissement aan en werd in 2011 failliet verklaard.

Aangepast aan de katholieke eredienst

De iconische kerk is opgetrokken uit meer dan tienduizend glazen panelen. Ze was het decor van het wereldwijd uitgezonden televisieprogramma Hour of Power.

Het interieur van ervan moest aan de katholieke eredienst worden aangepast. Zo zijn kerkbanken, knielbanken, een altaar en een bisschopszetel in het gebouw aangebracht.

Behalve de kerk kocht het bisdom ook de dertienduizend vierkante meter grote campus er omheen, waarop zich nog verschillende andere gebouwen bevonden.

‘Brandpunt van eenheid’

De bisschop van Orange, Kevin Vann, zei tegen CNA te bidden en hopen dat de nieuwe kathedraal “zal helpen om nieuw leven, nieuwe toewijding en nieuwe vreugde te brengen in de tijd waarin we leven”.

Hij hoopt dat de kerk voor zijn bisdom een “brandpunt van eenheid” zal zijn “waar God gekend en geliefd zal zijn”.

image
Het altaar is het brandpunt van het gerenoveerde en verbouwde interieur van de voormalige protestantse kerk. Foto: CNA - Kate Veik

Hoewel de buitenkant van de kerk hetzelfde is gebleven, is de binnenkant compleet veranderd, zegt Tony Jennison van het bisdom Orange. Van een “televisiestudio voor zijn (Schullers, red.) Hour of Power” is “een katholieke kathedraal” gemaakt.

“We hebben van dit alles feitelijk een katholieke ruimte gemaakt, met veel goede wil, veel studie, veel gebed, veel werk, veel discussies, veel vergaderingen”, aldus bisschop Vann.

Het altaar

Een van de meest in het oog springende veranderingen is het stenen altaar dat is neergezet. De bisschop en de architecten wilden dat dat het brandpunt van de ruimte zou zijn, in plaats van het massieve houten orgel dat dat voorheen was.

Het orgel is wit geverfd zodat het meer in de ruimte opgaat, legt Jennison uit. “Je aandacht wordt naar het altaar getrokken, waar die, als katholieken, zou moeten zijn.”

Relieken van onder anderen Johannes Paulus II

In de reliekhouder onder het altaar zal de bisschop relieken installeren van de heiligen Johannes Paulus II en Junipero Serra. Ook worden relieken geïnstalleerd van martelaren uit Mexico, Noord-Amerika, Vietnam en Korea.