<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Twee Amerikaanse bisschoppen vragen om ‘misbruiksynode’

KN Redactie 4 september 2018
image
Bisschop Burns staat media te woord over zijn brief aan de paus waarin hij om een synode vraagt om aspecten van de misbruikcrisis te bespreken. (Foto: CNS Photo - Jenna Teter, The Texas Catholic)

Twee Amerikaanse bisschoppen hebben gevraagd om een bisschoppensynode om verschillende aspecten van de misbruikcrisis in de Kerk te bespreken.

Bisschop Edward Burns van Dallas heeft paus Franciscus in een brief om een buitengewone synode over dit onderwerp gevraagd. “De huidige crisis van seksueel misbruik door geestelijken, het verdoezelen door leiders in de Kerk en het gebrek aan trouw van sommigen hebben grote schade aangericht”, schrijft hij de vorige week op de website van zijn bisdom gepubliceerde brief.

Brief aartsbisschop Chaput

Aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia vroeg volgens LifeSiteNews de paus diezelfde week in een brief om de komende ‘jongerensynode’ af te lasten omdat de bisschoppen “absoluut geen geloofwaardigheid” meer bezitten om over het onderwerp te spreken. In plaats daarvan zou er een synode over “het leven van bisschoppen” moeten komen.

Een woordvoerder van het aartsbisdom Philadelphia bevestigde dat Chaput de brief verstuurd heeft, maar zei er verder niets over.

Ook Engelse bisschop wil ‘misbruiksynode’

Eerder vroeg de Engelse bisschop Philip Egan (Portsmouth) de paus al om een synode over het priesterschap, voorafgegaan door een door leken georganiseerd congres over seksueel misbruik en preventie ervan. (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.