<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Twee pauselijke verrassingsbezoeken op Mariafeest

Salvatore Cernuzio 9 december 2021
image
Vroeg in de ochtend bidt paus Franciscus op het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria aan de voet van het Mariabeeld in hartje Rome. Foto: CNS Photo - Vatican Media via Reuters

Hij zou wederom niet komen, maar ook dit jaar bad paus woensdag op het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria bij het Mariabeeld in Rome. Ook bracht hij een verrassingsbezoek aan een huis voor voormalig drugsverslaafden.

Het gekrijs van de meeuwen is het enige dat te horen is op deze vroege woensdagochtend, 6 uur op 8 december. Paus Franciscus is zojuist gearriveerd op Piazza Mignanelli om eer te bewijzen aan het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ter gelegenheid van het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Op dit centrale plein van Rome, midden tussen de luxe winkels, staat het mariabeeld waar alle pausen sinds de jaren zestig op deze feestdag komen bidden, in aanwezigheid van de lokale autoriteiten en vele gelovigen. En juist omdat het evenement elk jaar grote mensenmassa’s trekt, heeft Franciscus ervoor gekozen het niet op de gebruikelijke manier en op het gebruikelijke tijdstip (de middag) te houden om drukte en verdere coronabesmettingen te voorkomen. Zelfs in 2020, op het hoogtepunt van de pandemie, had de paus de plechtigheid afgelast, om vervolgens bij zonsopgang en in de regen toch te verschijnen om te bidden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Gebed bij Maria

Ook dit jaar werd in eerste instantie door de Vaticaanse persdienst aangekondigd dat de paus, gezien de toename van het aantal coronabesmettingen in Italië, een plechtigheid achter gesloten deuren zou houden. Toch kwam een aantal mensen in de vroege ochtend naar het plein in de hoop dat de paus ze opnieuw zou verrassen. Tussen de brandweerlieden en winkeliers, stonden dus enkele fotografen en gelovigen te wachten op de blauwe auto van de paus, die even voor 6.15 uur inderdaad arriveerde.

Met een langzame tred en gebogen hoofd liep Franciscus naar de voet van de Romeinse zuil waarop het standbeeld staat en zette er een rode mand met witte rozen neer. Daarna bleef hij enkele ogenblikken in gebed staan om Maria om “het wonder van genezing aan te vragen voor de volkeren die zo te lijden hebben onder oorlogen en de klimaatcrisis”, alsmede om het wonder “van bekering te vragen, opdat zij het hart van steen mag doen smelten van degenen die muren bouwen om zich voor de pijn van anderen af te sluiten”.

Opnieuw een verrassing

Terwijl de gelovigen foto’s namen en een man riep: “Heilige Vader, tot 12 uur in de Sint Pieter!”, stapte de paus weer in zijn auto om naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore te rijden, waar de in Rome zo geliefde icoon van de Salus Populi Romani te vinden is. Franciscus bidt voor en na elke internationale reis bij deze icoon en ook gisteren bracht hij haar hulde. De ochtend werd afgesloten op het Sint-Pietersplein, waar Franciscus wederom opriep migranten te helpen en sprak over aan zijn recente bezoek aan Lesbos.

Net toen iedereen dacht dat de dag voorbij was, had de paus opnieuw een verrassing in petto. Om 16.20 uur bezocht hij een huis van de Gemeenschap Cenacolo aan de rand van Rome. De Gemeenschap Cenacolo werd in 1983 opgericht door Zuster Elvira Petrozzi om mensen die in fysieke en geestelijke nood verkeren, vooral degenen die met een drugsverslaving kampen, te begeleiden en op te vangen.

“We moeten niet bang zijn voor de realiteit, voor onze ellende”
- Paus Franciscus

De gasten en medewerkers van de Gemeenschap hadden de regen en hagel getrotseerd om met slingers de auto met de paus op te wachten langs de oprijlaan. Franciscus werd enthousiast begroet met bekkens, gitaren en gezang. De paus lachte vanachter zijn mondkapje en werd bij binnenkomst in het gebouw verwelkomd door de twee kinderen van Andrea en Antonia Giorgetti, nu de verantwoordelijken van het gemeenschapshuis in Rome, maar ooit cocaïneverslaafden die elke dag een overdosis riskeerden.

Andrea vertelt ons dat hij ooit een rijk zakenman was die cocaïne gebruikte en daar honderden euro’s per week aan uitgaf. Toen hij blut was, dacht hij erover zelfmoord te plegen. Toen ontmoette hij zuster Elvira en haar medewerkers die hem slechts één regel oplegden: liefde. In de Gemeenschap Cenacolo is dit de therapie die iedereen volgt: liefde en veel gebed, werken met je handen en momenten van feest en vieringen.

image
Paus Franciscus wordt enthousiast onthaald door leden van de Cenacolo Gemeenschap in Rome. Foto: Salvatore Cernuzio - Vatican Media

‘Geen methadon, maar beschermengelen’

In de aula van het gebouw kreeg de paus een film over het leven van de heilige Jozef te zien, gemaakt door leden van de gemeenschap zelf. Een aantal acteurs was in eigen persoon aanwezig. Ze vertelden de paus over hun verleden getekend door boulimia, eenzaamheid, allerlei soorten drugs, alcohol en geweld. Maar ze vertelden hem ook over hun huidige leven dat gekenmerkt wordt door rust en regelmaat.

“Hier heb ik geen methadon gevonden, maar beschermengelen”, vertelde de jonge Marco. De paus moedigde de mensen aan om voort te blijven gaan op hun weg van herstel: “We moeten niet bang zijn voor de realiteit, voor onze ellende.” Hij nodigde ze ook uit om andere jongeren in moeilijke omstandigheden te helpen: “Heb de moed om hun te vertellen dat er een betere weg is.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Afval gebruiken en er mooie dingen van maken

Tot slot ging Franciscus naar het kapelletje dat onlangs door de jongeren is gebouwd met afvalmateriaal dat op vuilnisbelten en in vuilnisbakken werd gevonden. Stefano Aragno, priester van de Gemeenschap Cenacolo vertelde dat “deze plek het werk vertegenwoordigt dat wij hier doen: afval gebruiken en er mooie dingen van maken.”

De paus zegende de kleine kapel van hout en wit marmer en bad vervolgens het laatste gebed uit Patris Corde, de apostolische brief waarmee hij op 8 december vorig jaar het Jaar van de Heilige Jozef afkondigde. Dat jaar kwam gisteren ten einde op een plek waar genade en lijden met elkaar verweven zijn. (Vertaling Susanne Kurstjens)

image
Paus Franciscus zegent de kapel van de Cenacolo Gemeenschap in Rome. Foto: Salvatore Cernuzio - Vatican Media

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.