fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Twee priesters vermoord in Mexico

KN Redactie 20 september 2016
image
Een afbeelding ter nagedachtenis aan de twee vermoorde priesters op de website van het bisdom Papantla (Foto: via AP)

In Mexico zijn maandag twee priesters vermoord teruggevonden, nadat ze zondagnacht uit hun parochiekerk werden ontvoerd.

Dat laat het bisdom Papantla op de eigen website weten. “Met diep leedwezen brengen wij u op de hoogte van de verschrikkelijke dood van de priesters Alejo Nabor Jiménez Juárez en José Alfredo Suárez de la Cruz.”

Doodgeschoten

Mgr. José Trinidad Zapata Ortiz, bisschop van Papantla, schrijft in een persbericht naar aanleiding van de moord op de twee priesters, dat de twee op 19 september vermoord werden teruggevonden “op de plek die bekend staat als de ‘bocht van de duivel’”.

Volgens de politie werden de twee priesters teruggevonden met schotwonden vlakbij de plek waar ze zondagnacht werden ontvoerd. Een derde man, een assistent van de parochie, wist te ontkomen aan de ontvoerders. Hij werd maandag gevonden en direct onder politiebescherming geplaatst.

Bendeoorlog

De bisschop schrijft dat hij zich grote zorgen maakt over de moorden. “Opnieuw beseffen we dat het geweld en de onzekerheid zich in onze samenleving hebben geworteld.” 

In Poza Rica, waar de priesters werden gevonden, en de omliggende regio wordt al jarenlang een aan drugs gerelateerde bendeoorlog uitgevochten. De politie meldt echter dat het motief voor de moorden nog onduidelijk is.

Onveilig voor priesters

In het land zijn eerder priesters vermoord en in 2015 meldde de radiozender Formula dat Mexico steeds onveiliger wordt voor katholieke geestelijken.

Volgens het Catholic Multimedia Center zijn er met de dood van deze twee priesters nu in totaal 14 priesters in het land vermoord sinds president Enrique Pena Nieto er in december 2012 aan de macht kwam.

Vrede en harmonie

De bisschop zegt te hopen dat “de autoriteiten de misdaad oplossen en dat dit verschrikkelijke verlies van deze broeders van ons bijdraagt aan het bereiken van de vrede die wij zo wensen”. “De weg van geweld en misdaad leidt tot meer geweld.”

Het bisdom vraagt de gelovigen te bidden voor “de eeuwige rust van hun zielen” en, verwijzend naar de drugsoorlog die gaande is in het gebied, ook dat “Christus Koning van Vrede harmonie brengt in ons vaderland”. (KN/diocesisdepapantla.org)