fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Uitvaart kardinaal Danneels: afscheid van ‘een gids en herder’

KN Redactie 22 maart 2019
image
Foto: Isopix - Hollandse Hoogte

In Mechelen vond vrijdagochtend de uitvaartplechtigheid plaats van kardinaal Godfried Danneels. Zo’n duizend mensen waren daarbij aanwezig, onder wie het Belgische koningspaar.

Kardinaal Danneels overleed vorige week donderdag op 85-jarige leeftijd in Mechelen. In diezelfde plaats was in de Sint-Romboutskathedraal het afscheid van de emeritus-aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Gave van het woord

De huidige aartsbisschop, kardinaal Jozef De Kesel, ging voor in de uitvaartplechtigheid. De Kesel sprak in zijn preek over de rol die Danneels speelde op een moment dat de positie van de Kerk in de samenleving veranderde. “Het is niet altijd gemakkelijk geweest om gids en herder te zijn. Maar hij is het geweest. Met moed en autoriteit.”

De Kesel verwees ook naar de “gave van het woord” die Danneels volgens hem bezat: “Door dat woord, met zoveel innige bezieling gesproken en geschreven, heeft hij het hart van velen geraakt. Door dat woord heeft hij ons altijd naar de bron geleid.”

Hernieuwing en hervorming

Verder sprak De Kesel over de noodzaak die Danneels voelde tot vernieuwing en hervorming in de Kerk. “Een open Kerk die zich niet boven de mensen verheft, maar meevoelt met de vreugde en de hoop, maar ook met het verdriet en de angst van de mensen.”

“Vernieuwing en hervorming: dat wilde hij echt”, ging De Kesel verder. Maar niet zonder herbronning, niet zonder spiritualiteit, niet zonder een doorleefde liturgie, niet zonder gebed.”

Paus Franciscus

Eerder had Paus Franciscus Danneels ook al “een gedreven herder” genoemd die “de Kerk met toewijding heeft gediend”. Dat schreef de paus in een condoleancetelegram aan de Belgische bisschoppen bisschoppen.

“Ik vraag Christus, overwinnaar van kwaad en dood, om hem in zijn vrede en vreugde te verwelkomen.” (KN/Kerknet.be)

Lees meer over kardinaal Danneels in de nieuwe editie van Katholiek Nieuwsblad.