Museum Ons’ Lieve Heer op Solder stelt sinds vandaag tijdelijk zes werken tentoon van de Amsterdamse schilder Jacob de Wit. De depotstukken zijn normaliter niet te zien.
Opvallendste van de zes werken is een schets die De Wit (1695-1754) bij wijze van voorstudie maakte voor het altaarstuk Doop van Jezus in de Jordaan. De schets hangt nu naast dat stuk, dat ook te zien is in de voormalige Amsterdamse schuilkerk.
De Doop van Jezus in de Jordaan is De Wits vroegste altaarstuk. Uit een notitie op de achterkant van de schets blijkt dat hij dat stuk in 1716 maakte. Ook vermeldde hij de naam van de toenmalige priester op de achterkant van de schets, wat bevestigt dat De Wit het altaarstuk voor de aan Sint-Nicolaas toegewijde schuilkerk maakte.
Het onderwerp, de doop van Jezus door Johannes de Doper, is opvallend, meldt Ons’ Lieve Heer op Solder: het is niet vaak te zien op altaarstukken.
De vijf andere tijdelijk tentoongestelde werken van De Wit zijn schetsen, een aquarel en een zelfportret.
De zes depotstukken zijn tot en met 16 september te zien in het kader van de Jacob de Wit-weken, die worden georganiseerd door het Cromhouthuis en Stichting Jacob de Wit2020. Er is op verschillende plekken in Amsterdam aandacht voor schilderijen van De Wit.
De schilder is nu grotendeels vergeten, maar was in zijn tijd bekend door zijn werk in onder meer stadpaleizen en kerken binnen en buiten Nederland.
De hele schets: