fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Universiteit Hamburg legt godsdienstuitoefening aan banden

KN Redactie 20 oktober 2017
image
Universiteitsgebouw Hamburg. (Foto: Teresa Grau Ros ccby)

De Universiteit van Hamburg heeft een gedragscode opgesteld die de godsdienstuitoefening en gelijke behandeling moet regelen.

“De godsdienstvrijheid van de een kan niet verder gaan dan de godsdienstvrijheid van de ander”, aldus de opstellers, die respect eisen voor anders- en niet-gelovigen.

Beperkende maatregelen

Hardop bidden in de bibliotheek en rituele voetwassingen in toilet- en wasruimten zijn verboden. Religieuze vieringen kunnen uitsluitend in de daartoe aangewezen stilteruimten plaatsvinden. Een gordijn dat studenten daarin hebben opgehangen om mannen en vrouwen te scheiden is volgens de gedragscode discriminerend en wordt niet meer geduld.
Religieuze kleding, waaronder ook volledige lichaamsbedekking van vrouwen, is echter wel toegestaan.

Reeks incidenten

Een tienkoppige commissie van filosofen, theologen en juristen hebben maandenlang aan de richtlijn gewerkt. Aanleiding is een reeks van incidenten op de campus. Zo had een salafistische prediker op het terrein van de universiteit opgeroepen voor de gebedstijden en hadden mannelijke moslimstudenten druk uitgeoefend op moslima’s om een hoofddoek te dragen.
Om nieuwe incidenten voor te zijn is besloten een gedragscode op te stellen.

Gebedsruimten gesloten

De Universiteit van Hamburg is niet de enige onderwijsinstelling waar conflicten zijn geweest rond godsdienstuitoefening. De Technische Universiteit Dortmund sloot vorig jaar de stilteruimte nadat moslimstudenten een wand hadden gebouwd om mannen en vrouwen te scheiden. Afgelopen maart sloot ook de Technische Universiteit Berlijn de gebedsruimte voor moslims. (KN/KNA)