<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vals atoomalarm leidt tot volle kerken en biechtstoelen

KN Redactie 20 januari 2018
image
Beeld: CNS photo/courtesy TWITTER@wpugh via Reuters

Het vals gebleken atoomalarm dat onlangs Hawaii opschrikte heeft tot onverwacht hoog Misbezoek en lange rijen biechtelingen geleid, meldt CNA.

Vorige week zaterdagmorgen werd Hawaii opgeschrikt door een serieus atoomalarm dat uitgezonden werd via televisie, radio en mobiele telefoons. “Zoek onmiddellijk beschutting. Dit is geen oefening”, luidde de melding.

Atoomdreiging

Tot 38 minuten later een officieel ‘vals alarm’ werd afgegeven waren de inwoners van het eiland in de Stille Oceaan ervan overtuigd dat er een Noord-Koreaanse atoomraket onderweg was, zoals eerder was gedreigd.

CNA berichtte over gezinnen die onmiddellijk rond een Mariabeeld de rozenkrans begonnen te bidden, wetend dat er geen plek veilig is en in navolging van een paar jezuïeten die de atoombommen op Japan zo hebben overleefd.

Volle kerken

Opvallend was dat de kerken op zondagmorgen, een etmaal na de melding, mudvol zaten en voor de biechtstoelen lange rijen stonden.

Sommige parochies organiseerden die zondag spontaan een barbecue om de spanning te ontladen en te vieren dat het een vals alarm was geweest. Volgens een van de parochianen was dat “heel therapeutisch”.

Geestelijk voorbereid

Het voorval maakte mensen ervan bewust dat het leven abrupt tot een einde kan komen. Volgens gelovigen die door CNA werden geïnterviewd heeft het hen doen beseffen dat je maar beter kunt zorgen dat je daar geestelijk klaar voor bent, onder meer door regelmatig te gaan biechten.

“Dat betekent niet dat je bij zoiets alleen maar moet bidden en geen dekking moet zoeken, maar dat je zorgt dat het spirituele deel in orde is”, aldus een van de geschrokken Hawaiianen. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.