fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Van misbruik beschuldigde bisschop moet voorkomen in Argentinië

KN Redactie 27 november 2019
image
Bisschop Gustavo Zanchetta begroet paus Franciscus op een ongedateerde foto. (Foto: Vatican Media/CNA)

De van seksueel misbruik verdachte bisschop Gustavo Zanchetta moet morgen voor een rechtbank in Argentinië verschijnen. Volgens Zanchetta’s advocaat is de bisschop inmiddels uit Rome vertrokken en zal hij zich op 28 november inderdaad bij de rechter in zijn geboorteland melden.

Woensdag 20 november vroeg een aanklager van seksuele misdrijven in de Argentijnse stad Orán, María Soledad Filtrín Cuezzo, om internationale hulp bij de arrestatie van Zanchetta. Hij zei dat Zanchetta niet had gereageerd op herhaalde telefoontjes of e-mails die geadresseerd waren aan de door de advocaat verstrekte contactgegevens. Hierdoor werd de bisschop verdacht van het niet mee willen werken aan het gerechtelijk proces en werd de rechter gevraagd om een arrestatiebevel.

Welles-nietes

De Argentijnse rechter die de zaak volgde, Maria Toledo Zamora, verklaarde op donderdag 21 november dat een verzoek van een officier van justitie voor de arrestatie van de bisschop pas op 28 november in behandeling zou worden genomen. De procedure om het aanhoudingsbevel uit te vaardigen zou worden opgestart als de bisschop zich niet vóór die datum zou presenteren om te reageren op beschuldigingen, zei ze in een verklaring.

Op diezelfde donderdag verklaarde woordvoerder en advocaat Javier Belda Iniesta namens Zanchetta in een persbericht dat de bisschop geen enkel bevel van een rechter had gekregen om zich over te geven of terug te keren naar Orán, en dat hij toegewijd bleef aan de gerechtelijke procedure. De woordvoerder zei dat de bisschop alleen een e-mail van officieren van justitie had ontvangen waarin niet om een antwoord werd gevraagd.

Advocaat: Zanchetta niet op de vlucht

De advocaat verklaarde dat de bisschop zich niet op een onbekende locatie bevindt, of op de vlucht is. Zanchetta woonde de afgelopen twee jaar in het Vaticaanse gastenverblijf van de paus. Hiervoor had hij van de Argentijnse rechtbank toestemming gekregen, nadat hij een document had overlegd waaruit bleek dat hij in Vaticaanstad werkt. De verblijfplaats van de bisschop was daarom bekend bij de Argentijnse autoriteiten.

In hetzelfde bericht staat dat bisschop Zanchetta nog steeds zegt onschuldig te zijn aan de aanklachten en meewerkt aan het gerechtelijk proces om “de feiten te achterhalen”. Volgens Belda zouden lokale aanklagers de reputatie van Zanchetta hebben geschaad door voortdurend berichten te lekken naar de pers.

Seksueel getinte selfies

De bisschop wordt vervolgd voor ‘zware voortdurende seksuele mishandeling’ en fraude. Zanchetta zou seksuele selfies hebben verzonden vanaf zijn mobiele telefoon, seminaristen hebben lastiggevallen en de financiën van het Argentijnse bisdom Orán, dat hij van 2014 tot 2017 leidde, verkeerd hebben beheerd.

Volgens de Argentijnse krant El Tribuno heeft een van de secretaresses van de Zanchetta de autoriteiten gewaarschuwd nadat zij per ongeluk pornografische beelden op de mobiel van Zanchetta had gevonden die in 2015 zijn verzonden en ontvangen. De aanklacht zegt dat sommige van de afbeeldingen “jonge mensen” weergeven die seks hebben, naast onzedelijke beelden van Zanchetta zelf.

Zanchetta: ‘Mobiel gehackt’

Paus Franciscus riep Zanchetta in oktober 2015 op om vijf dagen naar Rome te komen. De bisschop beweerde toen dat zijn telefoon en computer waren gehackt en dat de beschuldigingen bedoeld zijn om de paus in een kwaad daglicht te zetten. Franciscus aanvaardde naar verluidt het excuus van de bisschop en ondernam geen verdere actie.

In 2017 is Zanchetta om ‘gezondheidsredenen’ als bisschop van Orán afgetreden en zou hij naar psychologische hulp in Spanje hebben gezocht. Vier maanden later benoemde paus Franciscus hem tot de speciaal gecreëerde functie van beoordelaar bij de Administratie voor het Patrimonium van de Apostolische Stoel (APSA), het orgaan dat fungeert als centrale reservebank en staatsinvesteringsfonds van de Heilige Stoel.

Vaticaans onderzoek

De paus vertelde een verslaggever in mei dat hij de bisschop persoonlijk had verzocht te worden onderzocht, wat wordt afgehandeld door de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer; vooralsnog wacht de congregatie de uitkomst van het proces in Argentinië af.

(Bronnen: Catholic News Agency/Catholic News Service)