<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan blokkeert stemming over misbruikmaatregelen VS

KN Redactie 12 november 2018
image
Paus Franciscus en nuntius Christophe Pierre, afgelopen zaterdag. Zondag keerde Pierre terug in Washington om deel te nemen aan de najaarsvergadering van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. (Foto: CNS/Vatican Media)

De Amerikaanse bisschoppen mogen deze week niet stemmen over een gedragslijn voor bisschoppen en een in te stellen onderzoekscommissie naar seksueel misbruik. Dat is hen door het Vaticaan verboden, aldus de voorzitter van de bisschoppenconferentie, kardinaal DiNardo.

Deze week zijn de Amerikaanse bisschoppen voor hun najaarsvergadering bijeen. Hoog op de agenda staat de misbruikcrisis die afgelopen zomer een nieuw dieptepunt bereikte. Zo verscheen er een onthutsend Grand Jury-rapport over de manier waarop de bisdommen in de staat Pennsylvania met seksueel misbruik zijn omgegaan. Daarnaast werd aartsbisschop Theodore McCarrick zijn kardinalaat ontnomen wegens beschuldigingen van seksueel misbruik. In de nasleep ervan werd bekend dat het Vaticaan al minstens vanaf 2000 op de hoogte was van seksueel wangedrag door de ex-kardinaal.

Vertrouwen weggezakt

Uit de reacties op de onthullingen werd duidelijk dat het vertrouwen in de bisschoppen tot een absoluut dieptepunt is weggezakt. De steeds luider wordende roep om onafhankelijk, door leken geleid onderzoek naar wie wat wist kreeg ook steun van tientallen bisschoppen. Die deden ook voorstellen om te komen tot een gedragslijn waar zij zich aan te houden hebben.

Volkomen verrast

De bisschoppen werden maandag volkomen verrast toen kardinaal Daniel DiNardo hen mededeelde dat de Heilige Stoel had verboden over beide voorstellen te stemmen. Dergelijke maatregelen mogen pas in overweging genomen worden na de speciale bijeenkomst over seksueel misbruik in februari in het Vaticaan.

Kardinaal DiNardo bood zijn collega’s excuses aan voor de last-minute wijziging, die hem zondag pas laat was medegedeeld.

Voorstellen

Voorafgaand aan de vergadering waren twee documenten rondgestuurd. De een betrof een ontwerp gedragslijn voor bisschoppen en de ander een voorstel voor een onafhankelijke onderzoekscommissie. Die zou beschuldigingen tegen bisschoppen moeten onderzoeken.

Beide voorstellen werden beschouwd als de beste kans om met iets substantieels uit de vergadering te komen. Daarmee hadden zij de Amerikaanse gelovigen een duidelijk signaal kunnen geven dat zij krachtig op willen treden in het licht van de schandalen.

‘Teleurgesteld’

Nog voor de overige bisschoppen konden reageren maakte kardinaal DiNardo duidelijk “teleurgesteld” te zijn over de Vaticaanse interventie. Desondanks zei hij ook hoop te hebben dat de bijeenkomst van februari ertoe zal bijdragen dat de Amerikaanse bisschoppen nog betere maatregelen zullen kunnen treffen.

Steun voor de paus

Terwijl kardinaal DiNardo nog sprak intervenieerde kardinaal Blase Cupich door zijn steun uit te spreken voor de paus. “Het is duidelijk dat de Heilige Stoel de misbruikcrisis serieus neemt”, aldus Cupich. Tegelijkertijd zei hij dat de energie die in beide voorstellen is gestopt niet verloren mag gaan.

Niet-bindend stemmen

Hij stelde voor om een in plaats van een bindende stemming te houden toch over beide voorstellen te discussiëren en voorkeuren uit te spreken. Met die resultaten zou DiNardo de vergadering van februari in kunnen gaan, waar hij de Amerikaanse bisschoppen vertegenwoordigt.

“Wij moeten tegenover hem heel duidelijk zijn waar wij staan en ook tegenover onze mensen.” (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.