fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan: ‘Derde geheim Fatima geheel gepubliceerd’. Maar vragen zullen blijven

KN Redactie 21 mei 2016
image
Fatima (foto: wikipedia)

Het Vaticaan heeft vandaag een verklaring gepubliceerd namens paus-emeritus Benedictus XVI dat het derde geheim van Fatima in juni 2000 geheel bekend is gemaakt.

Bovendien zou Benedictus daar nooit met prof. Ingo Dollinger over gesproken hebben. Het gerucht ging namelijk dat hij tegenover deze als kardinaal Ratzinger in een vertrouwelijk gesprek verklaard zou hebben dat de publicatie onvolledig was geweest.

Niet gehoorzaamd

Dat het Vaticaan de moeite neemt met een persbericht dit aspect van het complotdenken rond Fatima de kop in te drukken is opmerkelijk. Er bestaat namelijk al lange tijd een rijke literatuur over dit onderwerp. Die is vooral ontstaan doordat het Vaticaan in twee opzichten niet volledig aan de verschijning in Fatima heeft gehoorzaamd. Het heeft het derde geheim immers pas in 2000 bekend gemaakt, in plaats van in 1960, zoals gevraagd. Bovendien heeft de gevraagde toewijding van Rusland aan het Onbevlekt Hart van Maria nooit plaats gevonden in de vorm waarom de verschijning vroeg.

Afvalligheid

Wel speculatie, maar met een zeker onderbouwing, is de opvatting dat het Vaticaan een essentieel deel van de notities van zuster Lucia Santos, in 1917 een van de drie zienertjes van Fatima, over het derde geheim niet bekend heeft gemaakt. Het derde geheim bevat het inmiddels bekende visioen van wat een moordaanslag op de paus lijkt te zijn, omringd door kerkelijke gezagsdragers die volgens het visioen eveneens het leven laten. Op een enkel afzonderlijk papiertje zou zuster Lucia echter ook de toelichting geschreven hebben, waarin Maria wordt geciteerd dat “de grote afvalligheid” in de Kerk aan de top zou beginnen. Dit wordt wel ‘het vierde geheim’ genoemd. Op 13 mei jl. maakte de 93-jarige Alice von Hildebrand daarvan nog een getuigenis (uit de tweede hand) bekend.

Nabije toekomst

Antonio Socci, een Italiaanse schrijver die in 2006 over deze materie een wereldwijde bestseller schreef (The Fourth Secret of Fatima), had enige dagen al via Twitter bekend gemaakt dat hij de beweerde uitlatingen van kardinaal Ratzinger tegenover Dollinger onwaarschijnlijk vond. Hij wijst erop dat paus Benedictus XVI al in 2010 in Fatima in het openbaar heeft verklaard dat de derde geheim met de twintigste eeuw niet is afgesloten, dat het de gelovigen ook alert maakt op de nabije toekomst en dat de vijand daarbij niet alleen van buiten, maar ook van binnen de Kerk kan komen. De paus voegde er echter aan toe dat “de Heer sterker is dan het kwaad”, en dat “Onze Lieve Vrouw de zichtbare, moederlijke waarborg is van zijn goedheid”. (KN)