<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan fluit kardinaal Sarah terug

KN Redactie 12 juli 2016
image
Kardinaal Robert Sarah (Foto: Wikipedia.org - CCBY François-Régis Salefran)

Volgens het Vaticaan is kardinaal Robert Sarahs recente toespraak over liturgie “verkeerd geïnterpreteerd”.

Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi benadrukte maandag in een verklaring dat er geen nieuwe officiële richtlijnen zijn over de richting waarin de priester de Mis viert, meldt Catholic Culture.

Toespraak

In een toespraak voor het Sacra Liturgia-congres in Londen deed Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, priesters het voorstel om met ingang van de advent waar mogelijk de heilige Mis ad orientem, met het gezicht naar het oosten, te vieren. Hij vroeg bisschoppen ook hun priesters aan te moedigen dit te doen.

‘Geen nieuwe liturgische richtlijnen’

Volgens pater Lombardi sprak de kardinaal voor zichzelf en vaardigde hij geen Vaticaanse instructie uit. Er zijn “geen nieuwe liturgische richtlijnen die vanaf de komende advent ingaan”, aldus de woordvoerder.

Volgens de Vaticaans woordvoerder waren deze zaken bevestigd in een ontmoeting tussen kardinaal Sarah en paus Franciscus die afgelopen zaterdag plaatsvond.

‘Hervorming van de hervorming’

Lombardi’s verklaring lijkt volgens Catholic Culture een directe berisping van de kardinaal te zijn, die in zijn toespraak in Londen twee keer opmerkte de volledige steun van paus Franciscus te hebben in zijn werk voor een hervorming van de liturgie langs de door paus Benedictus XVI geopperde lijnen.

Pater Lombardi merkte ook op dat het “beter” is “de uitdrukking ‘de hervorming van de hervorming’ met betrekking tot de liturgie te vermijden, aangezien dit soms de bron van misverstand is geweest”.

Kardinaal Nichols

Kort na het congres al had kardinaal Vincent Nichols, de aartsbisschop van Westminster, in wiens bisdom het congres plaatsvond, zijn priesters in een brief ontmoedigd om de Mis ad orientem te vieren. Dat meldt The Catholic Herald.

Ook schreef hij dat de Mis niet het moment is voor priesters om “persoonlijke voorkeur of smaak uit te oefenen”.

Kardinaal Sarah bezocht kardinaal Nichols vorige week na afloop van het Sacra Liturgia-congres. (CC/CH)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.