<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan: geloof woorden Scalfari over pauselijke uitspraken niet

Catholic News Agency 10 oktober 2019
image
Eugenio Scalfari tijdens een televisie-interview in 2015. Foto: CNS Photo - Cristiano Minichiello, AGF

Het Vaticaan heeft opnieuw gezegd dat citaten die journalist Eugenio Scalfari aan paus Franciscus toeschrijft, niet geloofd moeten worden. Scalfari schreef deze week dat de paus zou ontkennen dat Jezus Christus God is.

Het is niet de eerste keer dat het Vaticaan Scalfari corrigeert. De inmiddels 95-jarige oprichter van de krant La Repubblica interviewde Franciscus in het verleden enkele keren. Steeds moest het Vaticaan hem na de publicatie corrigeren. Scalfari maakte geen aantekeningen of opnames tijdens de gesprekken die hij de afgelopen jaren met de paus had.

Vaticaan: ‘Geen getrouwe weergave van wat er gezegd is’

In een woensdag vrijgegeven verklaring schrijft Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni: “Zoals eerder verklaard bij andere gelegenheden, kunnen de woorden die dr. Eugenio Scalfari tussen aanhalingstekens aan de Heilige Vader toeschrijft tijdens gesprekken met hem, niet worden beschouwd als een getrouwe weergave van wat feitelijk gezegd werd, maar vertegenwoordigen ze een persoonlijke en vrije interpretatie van wat hij hoorde, zoals volkomen evident lijkt uit wat vandaag geschreven is met betrekking tot de goddelijkheid van Jezus Christus.”

Scalfari’s column

In zijn column in La Repubblica schreef de zelfverklaarde atheïst Scalfari dat “paus Franciscus Christus beschouwt als Jezus van Nazareth, een mens, niet de vleesgeworden God”. Scalfari beweerde niet dat hij recent de paus geïnterviewd had. Hij zei alleen dat hij het onderwerp op enig moment in het verleden met paus Franciscus had besproken.

Volgens Scalfari toont onder meer Jezus’ gebed en angst in de Hof van Olijven aan dat Hij niet goddelijk was. De journalist schrijft vervolgens dit met de paus besproken te hebben, die zou hebben gezegd dat Scalfari’s voorbeelden “het definitieve bewijs” zijn “dat Jezus van Nazareth, op het moment dat Hij een mens werd, zelfs al was Hij een mens van uitzonderlijke deugdzaamheid, niet God was”.

Paus Franciscus: Jezus is ‘waarlijk mens en waarlijk God’

Overigens heeft paus Franciscus vaak verwezen naar Christus’ goddelijkheid. Zo schreef hij in zijn exhortatie Evangelii Gaudium over het “goddelijk leven” van Jezus.

In zijn preek op de Kerstavond van 2013 zei Franciscus onder meer dat Jezus de genade is die in onze wereld wordt geopenbaard, “geboren uit de Maagd Maria, waarlijk mens en waarlijk God”. Jezus, aldus de paus, “is de mensgeworden Liefde”, niet slechts “een leraar van wijsheid” maar “de betekenis van het leven en de geschiedenis, die zijn tent in ons midden heeft opgeslagen”.

Elders zei hij dat “God een oncomfortabele troon kiest, het kruis, van waaraf Hij regeert door zijn leven te geven”.

Eerdere ophef rond artikelen Scalfari

In maart 2018 beweerde Scalfari dat de paus het bestaan van de hel ontkend had. Het Vaticaan zei daarop dat er geen interview was geweest, maar een gesprek tijdens een privéontmoeting tussen de twee.

De door Scalfari opgevoerde citaten van de paus waren een reconstructie van de hand van de journalist, niet de woorden van de paus, voegde het Vaticaan toe. De citaten kunnen “niet worden beschouwd als een getrouwe weergave van de woorden van de Heilige Vader”.

Ook over het bestaan de hel heeft paus Franciscus zich meermaals heel duidelijk uitgelaten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.