fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan: Luther had op veel punten gelijk

KN Redactie 26 oktober 2016
image
Mgr. Brian Farrell (beeld: YouTube)

Luthers kritiek op misstanden in de Kerk van destijds was op veel punten terecht.

Kort voor de paus afreist naar Zweden zegt dit mgr. Brian Farrell, secretaris van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen. Luther heeft “misbruiken” willen corrigeren en de Kerk “reinigen”, aldus de Ierse aartsbisschop in gesprek met L’Avvenire.

‘Vermaningen’

De zoektocht naar een “heiliger en levendigere Kerk dichter bij het evangelie van Christus” was een “positieve impuls”. Veel van de “vermaningen” van de reformator zijn in het proces “deel van het kerkelijk leven zelf” geworden, zodat katholieken nu in staat zijn die na te leven. Als etappes op de weg naar kerkelijke vernieuwing noemde Farrell het Concilie van Trente en het Tweede Vaticaans Concilie.

Heiligschennend

Naar aanleiding van het vijfhonderd-jarig jubileum van de Reformatie reist de paus maandag naar Zweden. Daar zal hij samen met protestantse kopstukken het begin van de Reformatie herdenken. Onder katholieken is dit niet onomstreden. Historicus Roberto de Mattei uit op zijn website de vrees dat het in Zweden tot intercommunie met de protestanten zal komen. Dit zou “heiligschennend” zijn. (KN)