fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan onderzoekt financiering appartement kardinaal Bertone

KN Redactie 1 april 2016
image
Volgens het Italiaanse tijdschrift L'Espresso heeft kardinaal Tarcisio Bertone wel geweten dat het geld voor zijn appartement afkomstig was van het kinderziekenhuis Bambino Gesu

Het Vaticaan is een onderzoek gestart naar de financiering van het appartement van voormalig staatssecretaris kardinaal Bertone met geld van het kinderziekenhuis Bambino Gesu.

Dat onthulde het Italiaanse tijdschrift L’Espresso gisteren. Het Vaticaan heeft officieel bevestigd dat er een onderzoek is gestart naar twee oud-medewerkers van het kinderziekenhuis.

€442.200

Volgens L’Espresso zouden voormalig manager Giuseppe Profiti en ex-penningmeester Massimo Spina €422.200 hebben gebruikt voor het opknappen van het appartement van Bertone.

Het Vaticaan laat weten dat er tegen “de kardinaal geen onderzoek loopt”. Kardinaal Bertone heeft altijd gezegd dat hij niet wist dat het geld voor zijn appartement uit fondsen van het Bambino Gesu kwam.

‘Kardinaal wist ervan’

L’Espresso onthult echter ook een briefwisseling tussen de kardinaal en de twee oud-medewerkers van het Bambino Gesu. Daaruit komt naar voren dat de kardinaal wel op de hoogte was van de zaak.

Vatileaks

De Italiaanse journalist Emiliano Fittipaldi kreeg de twee brieven in handen. Fittipaldi is een van de twee journalisten die momenteel in een rechtszaak met het Vaticaan verwikkeld zijn vanwege het laten uitlekken van vertrouwelijke financiële documenten van het Vaticaan.

Eerdere fraudezaken

Het is niet de eerste keer dat kardinaal Bertone betrokken is bij een fraudezaak. In 2014 meldde de Duitse krant Bild dat dat de kardinaal 15 miljoen euro had weggesluisd van de Vaticaanse Bank IOR naar een bedrijf.

Bertone ontkende alle beschuldigingen van betrokkenheid bij fraude, zowel in 2014 als in deze zaak rond het Bambino Gesu. Wel liet hij in december 2015 weten een “vrijwillige donatie” van €150.00 over te maken aan het kinderziekenhuis.