<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan: ontslag Pierre Valkering was terecht

Sanne Gerrits 22 juni 2020
image
Mgr. Hendriks bezocht de Vredeskerk op zondag 21 juni om in gesprek te gaan met de parochianen. Foto: arsacal.nl

Priester Pierre Valkering is terecht geschorst en ontslagen van zijn taken als pastoor van de Vredeskerk in Amsterdam. Dit hebben paus Franciscus en de Congregatie voor de Clerus geoordeeld nadat de priester een beroep had aangetekend in Rome.

De 55-jarige priester publiceerde vorig jaar maart bij zijn 25-jarige priesterjubileum zijn autobiografie. In het boek beschreef hij openlijk hoe hij zijn celibaatsgelofte schond, diverse seksuele contacten onderhield en worstelde met een pornoverslaving.

Beroep tegen ontslag

Toenmalige bisschop van Haarlem-Amsterdam mgr. Jos Punt vroeg Valkering daarop zijn taken neer te leggen voor een bezinningsperiode. Omdat hij volgens het bisdom zelf geen initiatief nam voor bezinning, werd Valkering in juni vorig jaar ontslagen als pastoor van de Amsterdamse Vredeskerk.

De priester ging hierop in beroep bij de Congregatie voor de Clerus in Rome. Ook legde Valkering zijn zaak voor aan paus Franciscus. Beiden oordeelden dat bisschop Punt de beslissingen terecht had genomen.

Oplossing

Mgr. Jan Hendriks, per 1 juni de opvolger van mgr. Punt, wil wel zijn respect uitspreken voor Pierre Valkering als mens en als priester. Hij hecht er grote waarde aan te blijven streven naar een goede oplossing voor de priester, zodat hij na een periode van bezinning en begeleiding weer aan het werk kan in een andere parochie, zo laat het bisdom weten.

Het bisdom voert sinds vorig jaar gesprekken met Valkering om te zoeken naar een oplossing.

Bezoek Vredeskerk

Hendriks bezocht afgelopen zondag 21 juni de Vredeskerk om met de parochianen van gedachten te wisselen.

“Onder de parochianen leven verschillende visies op alles wat er is gebeurd, maar het valt me op dat er bij de pijn die er is, respectvol wordt gesproken. Aan alles kun je zien wat een mooie gemeenschap de Vredeskerkparochie is”, schrijft mgr. Hendriks op zijn blog Arsacal.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.