<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan plaatst gezondheidscentrum op Sint-Pietersplein

KN Redactie 14 november 2018
image
De tijdelijke kliniek voor de armen op het Sint Pietersplein. (Foto: CNS)

Het Vaticaan heeft dit jaar opnieuw opdracht gegeven voor de plaatsing van een gezondheidscentrum. Het tijdelijke zorgcentrum op het Sint-Pietersplein is bedoeld om armen en daklozen kosteloze medische zorg te bieden.

Het initiatief komt van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Nieuwe Evangelisatie en valt samen met de viering van Wereldarmendag op zondag 18 november. Vorig jaar stelde paus Franciscus het in als een jaarlijkse themadag, die telkens valt op de drieëndertigste zondag van het liturgisch jaar.

Vrijwilligers

Het gezondheidscentrum staat deze week (12 tot 18 november) op het Sint-Pietersplein. Het wordt gerund door dokters en verpleegkundigen uit Romeinse ziekenhuizen die op vrijwillige basis zijn ingeroosterd. De tijdelijke kliniek was vorig jaar op een ander plein (Pius XII-plein) geplaatst. Dit jaar is de ligging prominenter en is ook het zorgaanbod uitgebreid.

Specialistische zorg

Zo kunnen armen en daklozen op meer tijdstippen terecht voor medische zorg. Daarnaast biedt het gezondheidscentrum naast algemene zorg ook toegang tot specialisten, waaronder cardiologen, dermatologen, gynaecologen en podotherapeuten.

Roberta Capparella is een van de vrijwilligers die zich hebben aangeboden. De verpleegster van het Rode Kruis vertelt in gesprek met CNS dat het een “verrijkende ervaring is”.  Zoals vele anderen was Capparella blij om te horen dat paus Franciscus opnieuw gratis zorg wilde bieden aan behoefigen.

“De vrijwilligers beseffen dat ze niets van henzelf geven, maar juist veel ontvangen van de mensen die ze behandelen”, aldus de verpleegkundige.

Wereldarmendag

Op zondag viert paus Franciscus een Mis in de St.-Pieter, waarbij armen, daklozen en vrijwilligers aanwezig zullen zijn. Na de viering zal de paus hen een lunch aanbieden. Naar verwachting zullen 3000 mensen aan tafel gaan in de Paulus VI-hal, waar normaliter de audiënties plaatsvinden. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.