fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan reageert op kritiek Trump

KN Redactie 18 februari 2016
image
Foto: AP

Het Vaticaan heeft een officiële reactie gegeven op de kritiek van Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump en op het bezoek dat de paus vandaag zal brengen aan de grens tussen Mexico en de VS.

De paus zal later vandaag een bezoek brengen aan Ciudad Juarez aan de grens met de Verenigde Staten. De stad staat bekend om de grote aantallen migranten die er illegaal de grens over willen steken naar Amerika en de enorme criminaliteit. De paus zal er de Mis vieren en naar verwachting bidden voor degenen die stierven bij hun poging de VS te bereiken.

Kritiek Trump

Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump had vorige week kritiek op het bezoek van de paus aan Ciudad Juarez. In een interview met Fox Business Network zei Trump niet te geloven dat Franciscus “het gevaar van de open grens die we hebben met Mexico” begrijpt.

Fortuin

“Ik denk dat Mexico hem heeft overgehaald [de grens te bezoeken] omdat Mexico de grens zo wil houden zoals die nu is, omdat zij er een fortuin aan verdienen en wij verliezen”, voegde de presidentskandidaat daaraan toe. Het tegengaan van illegale immigratie is een centraal punt in Trumps campagne voor het presidentschap.

Verklaring

In een officiële verklaring reageerde Vaticaans woordvoerder pater Federico Lombardi gisterenavond op de kritiek van Trump. “De paus spreekt altijd over migratieproblemen overal ter wereld”, zei Lombardi.

Verplichtingen

Wat de paus nu doet in Mexico, voegde Lombardi eraan toe, is niet anders dan wat hij eerder ook al deed, namelijk wijzen op “de verplichtingen die we hebben om deze problemen op een humane manier op te lossen” en “om degenen die uit andere landen komen op zoek naar een leven van waardigheid en vrede te ontvangen”.

Amerikaans Congres

Ook in zijn toespraak tot het Amerikaans Congres in september 2015 riep de paus de leden van het congres op niet “bang te zijn voor vreemdelingen” en herinnerde hij hen eraan dat veel van hen “afstammen van immigranten”.