fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan regelt dagje strand voor Romeinse daklozen

KN Redactie 15 augustus 2016
image
Deze zomer zorgt het Vaticaan ervoor dat Romeinse daklozen net als zo vele toeristen een dagje naar het strand kunnen (Foto: cc Alistair Young, flickr.com)

In de vakantieperiode organiseert de aalmoezenier van het Vaticaan dagjes uit voor de daklozen in Rome. En paus Franciscus betaalt voor de pizza.

In de maand augustus zijn de Italianen traditioneel met vakantie. Ook veel vrijwilligers die in de daklozenopvang werken, waardoor de zorg voor dak- en thuislozen deze maand op een wat lager pitje staat dan normaal.

Een middag aan zee

Niet voor mgr. Konrad Krajewski. De aalmoezenier van de paus regelde op verzoek van Franciscus al dat dak- en thuislozen zich bij de Sint Pieter kunnen douchen en een knip- en scheerbeurt kunnen krijgen. Deze zomer zorgt hij er ook voor dat ze net als heel veel toeristen een middagje naar zee kunnen.

“In deze periode”, zo vertelt de aalmoezenier aan de Italiaanse krant La Stampa, “blijven we samen met de Zwitserse gardisten en agenten eten uitdelen op de treinstations Termini en Tiburtina. ’s Middags gebruiken we onze bus en ga ik met groepen van tien daklozen naar zee.”

Afsluiting met pizza

Mgr. Krajewski kruipt zelf achter het stuur van de minibus om naar zee te rijden, op zo’n dertig kilometer afstand van Rome. Zijn gasten krijgen in de bus een pakket met daarin zwemkleding, een handdoek en een badhanddoek.

De middag aan het strand wordt, zo vertelt de aalmoezenier, “altijd afgesloten in de pizzeria, zoals veel mensen doen die in deze periode op vakantie zijn.” Een pizza die de daklozen wordt aangeboden door paus Franciscus.

Waardigheid teruggeven

Inmiddels heeft mgr. Krajewski zo’n honderd daklozen op deze manier een ontspannen middag aan zee bezorgd. Eerder regelde de aalmoezenier op verzoek van paus Franciscus ook al dat groepen daklozen een bezoek konden brengen aan de Vaticaanse musea en aan de lijkwade in Turijn.

“Het is niet zo dat we de wereld redden met deze initiatieven”, zegt mgr. Krajewski. “We lossen natuurlijk de vele problemen van de daklozen in Rome niet op, maar we geven hun tenminste een beetje waardigheid terug. Ze krijgen de mogelijkheid om zich te voelen zoals alle anderen.” (KN/La Stampa)