<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan roept voormalige Amerikaanse nuntius op het matje voor schismatieke uitlatingen

Justin McLellan - CNS 21 juni 2024
image
Mgr. Viganò. Foto: CNS - Nancy Phelan Wiechec

Het Dicasterie voor de Geloofsleer is een onderzoek begonnen om vast te stellen of aartsbisschop Carlo Maria Viganò, voormalig nuntius in de Verenigde Staten, schuldig is aan schisma. Dat meldt de aartsbisschop zelf op sociale media.

In een bericht op X van 20 juni publiceerde de aartsbisschop een brief die hij via e-mail van het dicasterie had ontvangen om hem te informeren over het proces.

‘Beschuldigingen en bewijzen’

In de brief, geschreven op het briefpapier van het dicasterie en ondertekend door Mgr. John Kennedy, secretaris van de tuchtcommissie van het dicasterie, stond dat de aartsbisschop was opgeroepen om op 20 juni op het kantoor van het dicasterie te verschijnen om “de beschuldigingen en bewijzen tegen hem te horen met betrekking tot het misdrijf van schisma waarvan hij wordt beschuldigd”.

Viganò zou zich volgens het document mogelijk schuldig hebben gemaakt aan “openbare verklaringen die resulteren in een ontkenning van de elementen die nodig zijn om de gemeenschap met de katholieke Kerk te behouden: ontkenning van de legitimiteit van paus Franciscus, verbreking van de gemeenschap met hem en verwerping van het Tweede Vaticaans Concilie”.

Gelegenheid zich te verdedigen

Het persbureau van het Vaticaan reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Het officiële mediakanaal Vatican News publiceerde echter een artikel over de post van de aartsbisschop waarin de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin wordt geciteerd, die zegt dat aartsbisschop Viganò “bepaalde houdingen en gebaren heeft ontwikkeld waarop hij moet reageren” en dat hij de gelegenheid zal krijgen om zichzelf te verdedigen.

https://www.kn.nl/vaticaan/

Ook het Italiaanse persbureau ANSA citeert Parolin: “Ik heb (Viganò) altijd gewaardeerd als een harde werker die zeer loyaal was aan de Heilige Stoel, in zekere zin ook een voorbeeld; hij werkte bijzonder goed toen hij apostolisch nuntius was. Ik weet niet wat er gebeurd is.”

‘Parallelle kerk’

Aartsbisschop Viganò is de laatste jaren zeer actief op sociale media en spreekt zich in blogs vaak uit tegen paus Franciscus en Vaticanum II.

Zo schreef Viganò in 2020: “Het valt niet te ontkennen dat er vanaf Vaticanum II een parallelle kerk is gebouwd, die boven de ware Kerk van Christus is geplaatst en er lijnrecht tegenover staat.”

Reactie

In een reactie op de brief die hij ontving van het dicasterie over het proces, schreef de aartsbisschop: “Ik beschouw de beschuldigingen tegen mij als een eer.” De aanklacht bevestigt in zijn optiek dat de “synodale kerk” die door de paus wordt gepromoot de uitzaaiing is van de “ideologische, theologische, morele en liturgische kanker” van Vaticanum II.

Hij schreef verder dat hij geen “kerkelijke gemeenschap” wil met de paus of zijn medewerkers, maar beweerde dat hij “in volledige gemeenschap blijft met de Rooms-Katholieke Apostolische Kerk” en het leergezag van de pausen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.