Deze week was het een precies een jaar geleden dat de misbruiktop plaatsvond in het Vaticaan. Nu zijn er concrete nieuwe stappen gezet om seksueel misbruik binnen de Kerk tegen te gaan.
Vrijdagochtend werd de task force gepresenteerd die bisschoppenconferenties overal ter wereld gaat helpen bij de voorbereiding en aanpassing van richtlijnen en initiatieven om minderjarigen beter te beschermen en misbruik te voorkomen.
De instelling van de task force was een belofte die paus Franciscus deed tijdens de misbruiktop die van 21 tot 24 februari 2019 plaatsvond.
De task force bestaat uit tien personen, vertelde pater Federico Lombardi, voormalig Vaticaans woordvoerder en coördinator van de misbruiktop vrijdag.
“Dat zijn vooral experts in het kerkelijk recht, die afkomstig zijn uit verschillende landen en verschillende talen spreken. Zij zullen door middel van correspondentie en bezoeken ter plaatse de bisschoppenconferenties en religieuze ordes in de hele wereld gaan helpen.”
De task force zal de komende twee jaar aan de slag gaan en wordt gecoördineerd door de Maltees Andrew Azzopardi. Hij is sinds vijf jaar verantwoordelijk voor de Commissie ter bescherming van minderjarigen en kwetsbare volwassenen in de Maltese kerkprovincie.
“Ik denk dat iedereen volledig zal meewerken, omdat deze kwestie prioriteit heeft”, zei Azzopardi tegen de journalisten in de Vaticaanse persruimte.
De task force wordt geleid door mannen die betrokken waren bij de organisatie van de misbruiktop: de kardinalen Oswald Gracias en Blase Cupich, mgr. Edgar Peña Parra, mgr. Charles Scicluna en pater Hans Zollner.
Zowel Scicluna als Zollner hebben de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld in de bestrijding van seksueel misbruik binnen de Kerk en de paus heeft veel vertrouwen in hen.
“Ik denk dat iedereen volledig zal meewerken, omdat deze kwestie prioriteit heeft”
- Coördinator Andrew Azzopardi
De naam van kardinaal Sean O’Malley werd niet genoemd en dat is opvallend omdat hij voorzitter is van de Pauselijke Commissie ter bescherming van minderjarigen. Aan de andere kant speelde O’Malley ook tijdens de misbruiktop vorige jaar geen belangrijke rol.
De task force gaat de wetten en richtlijnen van de Kerk helpen doorvoeren en zal daarmee helpen “een doorwrocht en diepgaand antwoord” te geven “op het drama van misbruik in al zijn vormen”, legde pater Lombardi aan de journalisten uit.
Hij herinnerde aan de talloze stappen die er de laatste twaalf maanden al zijn gezet. Zo was er het pauselijk document, een zogeheten motu proprio, over de bescherming van minderjarigen. Ook werden een wet (nr. 297) en richtlijnen ter bescherming van minderjarigen ingevoerd in de staat Vaticaanstad.
“De task force moet dus gezien worden als een voortzetting van een proces dat al in gang is gezet”, benadrukte Lombardi. “Er zijn al nieuwe wetten en de bisschoppenconferenties moeten hun eigen richtlijnen herzien.”
Het Vaticaan maakte ook bekend dat het werk van de task force mogelijk wordt gemaakt door donaties van een groep weldoeners.
Bisschoppenconferenties en religieuze ordes en congregaties kunnen hun vragen voor de task force richten aan het mailadres: taskforce@org.va. (Vert. Susanne Kurstjens)