fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan verbiedt e-sigaret

KN Redactie 16 december 2019
image
CNS Photo - Alessandro Bianchi, Reuters

Nadat in 2017 gewone sigaretten werden verboden, is er op Vaticaans grondgebied nu ook een verbod op de elektronische variant.

Dat maakte bisschop Fernando Vérgez, de overste van het bestuur van de Vaticaanse stadsstaat, vorige week bekend. De zogeheten e-sigaret mag niet langer verkocht worden op Vaticaans grondgebied. Ook mag er niet (elektronisch) gerookt worden op Vaticaans terrein en in de Vaticaanse kantoren buiten het Vaticaan.

Steeds meer e-sigaretten

“De reden is erg simpel,” zei Vaticaans woordvoerder Greg Burke in een verklaring. “De Heilige Stoel kan niet meewerken aan een gewoonte die overduidelijk schadelijk is voor de gezondheid van mensen.”

Mgr. Fernando Vérgez zei dat e-sigaretten “beschouwd worden als precies hetzelfde product als tabak.”

Vaticaanse medewerkers hadden, volgens Crux, aangegeven dat e-roken steeds gewoner werd in de Vaticaanse kantoren, wat tot diverse klachten leidde.

Grotere kans op longziekten

Dagblad Trouw meldde maandag dat uit een uitgebreide Amerikaanse studie is gebleken dat de e-sigaret de kans vergroot op longziekten.

Uit de studie onder 32.000 Amerikanen, gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, blijkt er een oorzakelijk verband bestaat tussen elektrisch roken en diverse longziekten als COPD, astma, bronchitis en emfyseem.

Wanneer mensen de e-sigaret naast hun gewone tabak gebruiken, blijkt het risico op longziekten zelfs groter dan bij enkel tabaksgebruik, meldt Trouw.