fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan verwerpt Turkse aantijging dat paus ‘kruistochtenmentaliteit’ heeft

KN Redactie 27 juni 2016
image
Paus Franciscus legde bloemen bij het nationaal genocidemonument van Armenië ter nagedachtenis aan de anderhalf miljoen vermoorde Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog. (Foto: AP)

Het Vaticaan verwerpt de aantijging van Turkije dat paus Franciscus een “kruistochtenmentaliteit” heeft.

De vicepremier van Turkije, Nurettin Canikli, noemde zaterdag de uitspraken van de paus in Armenië over het bloedbad dat de Ottomanen tijdens de Eerste Wereldoorlog aangericht hebben onder de Armeniërs “zeer ongelukkig”.

Armeense genocide

Volgens Canikli droegen deze woorden van de paus de kenmerken van de “mentaliteit van de kruistochten”.

De Turkse vicepremier doelde specifiek op het gebruik van de term “genocide” door de paus voor dit bloedbad.

Paus Franciscus herinnerde afgelopen weekend, tijdens zijn driedaagse bezoek aan Armenië, verschillende keren aan de ruim anderhalf miljoen Armeniërs die vermoord zijn door de Ottomanen gedurende de Eerste Wereldoorlog.

De paus sprak over deze “immense en zinloze slachting” als de “Armeense genocide”, zoals hij dat eerder ook al heeft gedaan.

Turkije ontkent genocide

Turkije ontkent dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog een genocide op de Armeniërs heeft plaatsgevonden door de Ottomanen.

Volgens Turkije is het dodental van anderhalf miljoen overtrokken en zijn er destijds slachtoffers aan beide kanten gevallen.

‘Geest van dialoog’

Het hoofd van de Vaticaanse persdienst, pater Federico Lombardi s.j., verwerpt de aantijging van de Turkse vicepremier Canikli.

Volgens Lombardi heeft de paus tijdens zijn bezoek aan Armenië niets gezegd wat “een kruistochtenmentaliteit” weergeeft.

“Zijn geest is er een van dialoog, van het bouwen van vrede, van het bouwen van bruggen en niet van muren”, zei pater Lombardi s.j. over paus Franciscus.

Vrede en verzoening

“De paus is niet op kruistocht. Hij heeft geen woorden gesproken die tegen het Turkse volk zijn”, benadrukte het hoofd van de Vaticaanse persdienst.

Lombardi onderstreepte dat het driedaagse bezoek van de paus aan Armenië een bezoek was van vrede en verzoening, met herhaaldelijk een oproep van de paus tot eenheid met de Armeens Oriëntaalse Orthodoxe Kerk. (KN/RV)