<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan wijst Duits kerkhervormingsproject af

KNA 1 juli 2024
image
De Duitse en Vaticaanse delegatie na de besprekingen van afgelopen vrijdag. Foto: © Duitse bisschoppenconferentie

Het Vaticaan is niet akkoord met het huidige ontwerp van een nieuw Duits kerkelijk bestuursorgaan waarin bisschoppen en leken samen besluiten kunnen nemen. In gesprekken met Duitse bisschoppen riepen curiekardinalen op tot veranderingen en nauwere samenwerking.

Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring die de Duitse bisschoppenconferentie en de Heilige Stoel vrijdagavond hebben uitgegeven. Hun vertegenwoordigers hadden eerder de hele dag in het Vaticaan doorgebracht met het bespreken van canonieke kwesties met betrekking tot een toekomstig kerkelijk bestuursorgaan bestaande uit bisschoppen en leken.

‘Niet boven de bisschoppenconferentie’

Het huidige Duitse ontwerp van deze Synodale Raad zal op verzoek van Rome op een aantal punten worden gewijzigd – en het zal ook niet langer ‘Synodale Raad’ worden genoemd. “Met betrekking tot de positie van dit orgaan is men het erover eens dat het niet boven de bisschoppenconferentie staat of daaraan gelijk is”, aldus de verklaring.

In het geplande orgaan wilden Duitse bisschoppen en leken op voet van gelijkheid mogelijke hervormingen in de Kerk bespreken, waarmee ze begonnen in de Synodale Weg die in 2019 van start ging.

Nauwere samenwerking met Vaticaan

Het Vaticaan wil dat de commissie die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van het nieuwe orgaan in Duitsland nauw gaat samenwerken met de relevante Vaticaanse autoriteiten.

https://www.kn.nl/vaticaan/

Het gezamenlijke communiqué specificeert ook dat toekomstige ontwerpen van Duitse zijde formeel moeten worden beoordeeld en goedgekeurd door het Vaticaan.

Deelnemers

Dit was de derde topontmoeting binnen een jaar. De kardinalen Victor Fernández, Kurt Koch, Pietro Parolin, Robert Prevost en Arthur Roche en aartsbisschop Filippo Iannone namen deel vanuit de Romeinse Curie.

De Duitse bisschoppenconferentie werd vertegenwoordigd door de bisschoppen Georg Bätzing, Stephan Ackermann, Bertram Meier en Franz-Josef Overbeck; de secretaris-generaal van de Duitse bisschoppenconferentie, Beate Gilles, en haar perswoordvoerder Matthias Kopp waren ook aanwezig.

Andere samenstelling

Volgens het persbericht werd tijdens het overleg ook gesproken over de toekomstige samenstelling van de Duitse delegatie, maar daarover werden geen verdere details meegedeeld.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Beide partijen hebben afgesproken elkaar opnieuw te ontmoeten na de wereldsynode in oktober. Het is mogelijk dat de Duitse delegatie in een andere samenstelling naar Rome zal reizen. Tot nu toe zijn alleen vertegenwoordigers van de hervormingsgezinde meerderheid van de bisschoppenconferentie in de delegatie vertegenwoordigd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.