fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan zet externe controle financiën stop

KN Redactie 13 juni 2016
image
Foto: wikipedia.org - CCBY Diliff

Het Vaticaan heeft een externe controle van de financiën geannuleerd. De verantwoordelijkheid voor de controle van de boeken is neergelegd bij zijn eigen auditor-generaal.

Dat meldt Catholic World News. In april liet het Staatssecretariaat weten dat een externe controle door accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) tijdelijk was opgeschort. Dat kwam als een verrassing voor kardinaal George Pell, de prefect van het Secretariaat voor de Economie.

‘Assisterende rol’

Pell had opdracht gegeven tot de controle in het kader van zijn beleid om de Vaticaanse financiën verantwoordelijk en transparant te maken. Het Staatssecretariaat zei destijds dat de opschorting het gevolg was van vragen over de reikwijdte van het met PwC gesloten contract.

Die vragen zijn opgelost, meldde het Vaticaan op 10 juni. PwC “zal een assisterende rol spelen” bij de controle van de Vaticaanse afdelingen.

Soevereiniteit Vaticaanstad

De verklaring stelt dat “de taak van het uitvoeren van de audit van financiële verklaringen wordt toevertrouwd aan het kantoor van de auditor-generaal, zoals normaal gesproken het geval is voor iedere soevereine staat”.

Naar verluidt vormden vragen over de soevereiniteit van Vaticaanstad en de billijkheid van het openen van de Vaticaanse boeken voor een externe controle de kern van de bezwaren van het Staatssecretariaat tegen de controle door PwC.

Sleutelrol

Volgens Vatican Insider speelde kardinaal Reinhard Marx in zijn rol van hoofd van de Raad voor de Economie een sleutelrol in het oplossen van de verschillen tussen het Staatssecretariaat en het Secretariaat voor de Economie, met de nieuwe overeenkomst als gevolg.

Niet verplicht tot volledige inzage

“Met dit initiatief hervat de Heilige Stoel prompt zijn samenwerking met PwC”, aldus de verklaring. Vaticaanse instanties zullen echter niet verplicht zijn volledige financiële inzage te geven aan de PwC-medewerkers.

In plaats daarvan staan de diensten van het bedrijf ter beschikking “van die dicasteriën die zijn steun en consultingdiensten willen gebruiken”.

Controle ‘blijft prioriteit’

Volgens de verklaring was het opschorten van de controle niet het gevolg van “het verlangen van een of meer entiteiten van de Heilige Stoel hervormingen te verhinderen”, zoals veel analisten schreven.

“De toewijding aan de economisch-financiële audit van de Heilige Stoel en de staat Vaticaanstad was en blijft een prioriteit.” (CWN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.