fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Vaticaanse bank’ ziet winst met bijna de helft dalen

Catholic News Service 12 juni 2019
image
Op deze foto uit 2014 passeren rekruten van de Zwitserse Garde het gebouw van de 'Vaticaanse bank' IOR. Foto: CNS Photo - Tony Gentile, Reuters

Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), ook wel de ‘Vaticaanse bank’ genoemd, maakte in 2018 een winst van 17,5 miljoen euro, zo meldt zijn jaarverslag. Dit is bijna de helft minder dan het jaar daarvoor.

De bank wijt de daling aan “de sterke turbulentie op de markten gedurende het jaar en de voortdurende lage rentepercentages”.

Vermogen van onder meer religieuze ordes

De IOR beheert het vermogen van 15.000 klanten, waaronder veel religieuze ordes van over de hele wereld, de Vaticaanse organisaties en Vaticaanse werknemers. In totaal gaat het om zo’n 5 miljard euro.

In een verklaring stelt het instituut “zijn financiële dienstverlening aan de gehele katholieke Kerk en Vaticaanstad te willen voortzetten”.

Verhoogde kredietwaardigheid

Volgens het rapport staat het vermogen van de bank op 637 miljoen euro. Daarmee ligt de gemiddelde kapitaalratio (een middel om de financiële kracht van een bank te meten) op 86,4%. Een jaar eerder was dat 68,3 procent. Als verklaring voor deze verhoging noemt de bank “zijn verhoogde kredietwaardigheid en zijn lage risicoprofiel”.

Duurzame keuzes

De bank onderzoekt ook of zijn financiële investeringen naar organisaties gaan die handelen volgens de normen en de sociale leer van de Kerk. De Vaticaanse bank wil zijn investeringen in armere landen “voortzetten om de ontwikkeling van die landen te stimuleren en keuzes maken die duurzaam blijken voor de toekomstige generaties”, aldus de verklaring.

De IOR heeft al aan veel liefdadigheidsinstellingen bijgedragen, onder andere door giften en door het gratis ter beschikking stellen van onroerend goed.

De cijfers over 2018 zijn bekeken door accountancy-firma Deloitte & Touche en het kardinalencollege.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21